Prenumerera

Logga in

Nyheter

Franska feminister vägrar ursäkta män som mördar

Män som mördade kvinnor kunde fram till 1970-talet få lindrigare straff med den juridiska termen ”passionsbrott” i Frankrike. Än i dag ursäktas män när de mördar kvinnor. Johan Tollgerdt rapporterar från protestaktionen mot ett uppmärksammat mord som skakat Frankrike och feministers kampanj mot franska Grammy-belönade rapparen Orelsan.

”Det finns inget försvar för den som dödar i kärlekens namn.” Ledande feministen Fatima Benomars ord ekade på Place de la République i Paris.

Den 14 februari, under alla hjärtans dag, protesterade flera feministorganisationer mot att det franska rättsväsendet och mediebranschen ofta banaliserar våld mot kvinnor. Särskilt det som kallas för mord ”i kärlekens namn”, pekades ut.

– Inget passionsbrott är försvarbart, inte ens när män hävdar att de begås i kärlekens namn. De förblir råa mord, säger Fatima Benomar, som leder kända franska feministorganisationen Les Effrontées (”de uppkäftiga”).

Fram till 1970-talet kunde strafflindring ges om en gift man mördade sin hustru på grund av svartsjuka. Då kunde den franska kriminologitermen crime passionnel, passionsbrott. En kvinna i samma situation kunde dock dömas för dråp.

– Lagen finns numera inte. Men den påverkar fortfarande journalister när de vinklar sina texter, säger Benomar, som tror att passionsbrott låter romantiskt.

– Även domare misstänks ta hänsyn till eventuella passionsbrott och döma därefter, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Fatima Benomar. Foto: Johan Tollgerdt

Uppmärksammat mord

I november förra året blev mordet på en kvinna i ett joggingspår mycket uppmärksammat. Ingen visste från början vem mördaren var.

Efter mordet gick den gråtande maken Jonathann Duval ut på gatorna i protest tillsammans med kvinnans föräldrar och hundratals stadsbor. Han kallades svärmorsdröm i medierna.

Hela Frankrike var skakat, vilket uppmärksammades även i svenska medier. Häromdagen erkände maken att det var han som mördade frun. Duval hävdar enligt sin försvarsadvokat att motivet var passionerad kärlek, vilket fått igång en het debatt gällande just så kallade passionsbrott.

– Advokaten vill få allmänheten att tycka synd om sin klient så han får ett lindrigt straff. Men ur kvinnoperspektiv gör detta mig rasande, betonade Fatima Benomar i sitt tal och applåderades av ett hundratal demonstranter på Place de la République i centrala Paris.

– Man dödar inte av kärlek. Utan man dödar för att dominera, menade Marie Robert, offentlighetsanställd som slutit upp på manifestationen.

Franska jämställdhetsministern Marlène Schiappa har kritiserat Jonathann Duvals försvarsadvokat offentligt:

– Det måste bli ett slut på ursäkter för kvinnomord, röt ministern efter försvarsadvokatens utspel.

Uttalandet har dock fördömts av medier och oppositionspolitiker som menar att Schiappa lagt sig i landets rättsväsende på ett otillbörligt sätt.

Protest mot fransk Grammy-pristagare

Fler aspekter på våld mot kvinnor togs upp under manifestationen på alla hjärtans dag. Bland annat hyllades de 28 000 personer som i dagarna skrivit under en uppmärksammad protestkampanj på nätet mot den franska Grammy-belönade rapparen Orelsan.

– Han är känd för att uppmana män att tortera kvinnor, förklarade skådespelerskan Aurore Mazières som fanns bland demonstranterna.

”Jag ska få henne på rygg tills hon ser stjärnor, så håll käften annars blir ditt öde likt Marie Trintignant”. Ungefär så lyder en av Orleans hårt kritiserade texter. Flera radiostationer vägrar att spela låten, då texten anspelar på skådespelerskan Marie Trintignant, som misshandlades till döds av pojkvännen, rocksångaren Bertrand Cantat. Den tragiska händelsen fick stor uppmärksamhet 2003 i medier över hela världen.

– Trots att Orelsan redan är hårt ifrågasatt, stöttas han konstigt nog av showbiz, säger Aurore Mazières.

Rapartisten vann i februari hela tre priser under den årliga franska Grammy-galan, som kallas för Les Victoires de la Musique. Bland annat tilldelades han priset som Årets artist av skivbranschen.

– Utmärkelserna visar att världen är upp och ned. Showbiz bör inte belöna hans hat, utan fördöma det, säger Aline Boisset, pensionär och förklarade att kravet från de som står bakom protestlistan är att han omedelbart tvingas lämna tillbaka priserna

Aldrig tidigare har en Grammy-artist behövt ge tillbaka sitt pris. Å andra sidan har protesterna aldrig tidigare varit lika omfattande i Frankrike mot en Grammy-vinnare som nu.

Uppmaning till hat och hot

Rapparen Orelsan har redan stått inför rätta, anklagad för uppvigling till hat och hot mot kvinnor i några av sina sångtexter. Men han frikändes slutligen av domstolen i Versailles.

– Jag ber om ursäkt, har Orelsan sagt flera gånger.

Nyligen blev det hätsk debatt angående hans låt Sale pute (”jävla hora”)som har flera miljoner visningar på Youtube.

”Jag vill inte framstå som någon som angriper det andra könet. Eftersom låten kan störa, plockar jag bort den från mitt album”, har han sagt. Angående den aktuella protestkampanjen har Orelsan medgivit att feministorganisationer gjort mycket bra i och med Weinstein-affären. Fast han anser att de inte alltid står med båda fötterna på jorden.

– De förstår sig inte på de ungas musiksmak, säger rapparen som hävdar att det i grund och botten är män han driver med i texterna.

Den omfattande protestlistan har fått stort utrymme i flera länders medier. Målet är nu 50 000 underskrifter och om ett par dagar ska listan skickas till kulturminister Françoise Nyssen.

– Även om chanserna är små att Orelsan lämnar tillbaka sina priser har våra protester nått ut i debatten. Det känns mäktigt, säger Aline Boisset till Feministiskt perspektiv.

Bland demonstranterna på alla hjärtans dag i Paris fanns flera unga män. Paul Pépé är en av dem.

– Som man vill jag ta till mig argument från manifestationen, förklarar Paul Pépé som arbetar inom databranschen.

– Sedan vill jag använda mig av dem för att bättre övertyga andra män om hur allvarligt det är med våld mot kvinnor.

Paret Aurore Mazières och Paul Pépé firade Alla hjärtans dag, först med feministdemonstration på Place de la République i Paris och sedan med bio. Foto: Johan Tollgerdt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV