Startsida - Nyheter

Fredssamtal om Jemen pågår i Stockholm

Jemen är ett ruinerat land. Det handlar om den värsta humanitära katastrofen i världen just nu enligt FN. 24 miljoner människor är i behov av akut humanitärt stöd. 57 000 människor har dött på grund av det snart fyraåriga kriget, 14 miljoner riskerar svält. Enligt Rädda barnen kan upp till 85 000 barn ha dött av svält under krigsåren, sedan 2015. 10 000 nya kolerafall upptäcks varje vecka.

Därför uppfattas det faktum att de krigförande parterna till slut gått med på att träffas och förhandla i Stockholm som ett stort steg och en seger.

– Jemens befolkning, inte minst barn, har redan väntat för länge på fred, sade utrikesminister Margot Wallström under förmiddagens presskonferensen på torsdagen.

Trots optimismen som Stockholms fredssamtal har väckt, hörs skeptiska och försiktiga röster. Till den irländska Rté-news säger en FN-källa:

”Det vi hoppas på är en gradvis nedtrappning. Vi hoppas kunna nå en överenskommelse om förtroendeskapande åtgärder. Vi hoppas att parterna enas om en ram som kommer att bli en färdplan för att gå vidare med en fredlig övergång.” Vidare säger FN-källan att regionala makter har kommit till den punkt som möjliggör en fredlig lösning.

Regionala makter bakom inbördeskriget i Jemen, det vill säga Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Iran har välsignat samtalet och säger att de godtar resultatet. Denna inställning stärks när allt fler i senaten i USA, efter mordet på Jamal Khashoggi, vill sluta stödja den saudiledda koalitionen i kriget. Redan på förhandlingarnas första dag signerade de krigförande parterna ett avtal om fångutväxling som ska samordnas av Röda korset.

I Sverige har kravet på kvinnors deltagande vid förhandlingarna varit starkt.

”Den kommande fredsförhandlingen måste kunna säkerställa kvinnors meningsfulla deltagande... Kvinnor i alla åldrar är de som drabbas hårdast, men är också de som har minst att säga till om. De drabbas både av konflikten och de underliggande strukturella skillnaderna. Vad kan Sverige, i sin roll som värd för fredssamtalen, göra för att hjälpa de som är allra mest utsatta?”, skriver en rad organisationer, bland dem Operation 1325 och Mawada association for society development in Yemen
, i en debattartikel hos SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV