Startsida - Nyheter

Friade för våldtäkt får inte representera irländsk rugby

Irlands rugbyförbund bryter kontrakten med två spelare, Paddy Jackson och Stuart Olding, som nyligen friades i ett uppmärksammat våldtäktsmål i Belfast, Nordirland. Beslutet att inte längre låta spelarna representera irländsk rugby får beröm av människorättsorganisationen Human rights watch.

De två rugbyspelarna Paddy Jackson och Stuart Olding, som spelat 25 respektive 4 landskamper, kommer inte längre att få representera Nordirlands och Irlands rugbylandslag. Detta meddelade the Irish rugby football union (IRFU) och Ulster rugby (Ur) i helgen efter att de båda förbunden genomfört interna utredningar efter att de två rugbyspelarna tidigare i år friades från våldtäkt av en 19-årig kvinna i juni 2016. Fallet har rönt stor uppmärksamhet över hela ön och den friande domen utlöste stora protester i elva städer.

Förbundens uttalande i helgen innebär att de två spelarnas kontrakt, som löpte till 2019, bryts i förtid med ”omedelbar verkan” med hänvisning till rugbyns värdegrund: ”Respekt, inkludering och integritet”. Förbunden kommer att genomföra en översyn av de strukturer och utbildningsprogram som i dag finns på Irland inom rugbyn ”för att försäkra att vikten av dessa grundläggande värderingar förstås, stöds och praktiseras på varje nivå inom idrotten”. Beslutet har fått beröm av människorättsorganisationen Human rights watch som kallar det ett ”välkommet – men sorgligt nog ovanligt – steg i att oacceptabelt beteende faktiskt får följder” skriver Human rights watch Hillary Margolis i en kommentar. Hon uppmanar också andra idrotter att följa rugbyns exempel ”och inte ursäkta sexistiskt, förnedrande uppträdande.”

Den 28 mars 2018 friades Paddy Jackson och Stuart Olding från våldtäkt efter en uppmärksammad rättegång. Samtidigt friades två medåtalade, Blane McIllroy och Rory Harrison, från misstankar om att ha blottat sig respektive för att ha försvårat utredningen och för att ha undanhållit information. Även dessa två är rugbyspelare. Fallet utlöste stora protester, inte minst på grund av vad som kom fram av de åtalades kvinnosyn, och har tagits som intäkt av många att det finns ett behov att reformera rättssystemets hantering av misstänkta sexualbrott.

Många, bland annat våldtäktsmottagningen Dublin rape crisis centre, kritiserade att den unga kvinnan fick stå i vittnesbåset under åtta dagar, att hon korsförhördes under sex dagar av alla de fyra åtalades advokater separat, samtidigt som hon själv var utan målsägandebiträde under den nio veckor långa rättegången. Fallet har också lett till diskussioner kring samtycke och inför en rugbymatch i Belfast förra fredagen manifesterade Belfast feminist network utanför Ulster rugbys stadium. ”Vi samlas för att sätta press på Ulster rugby att inte återanställa de anklagade i våldtäktsrättegången i Belfast med tanke på de vidriga och misogyna attityderna gentemot kvinnor som deras Whatsapp-meddelande visar på. Kvinnohatet i vårt samhälle kommer inte att undgå att utmanas.”, skrev nätverket inför förra veckans protest.

Kvinnosyn i fokus

Belfast feminist network har framför fem krav som bland annat handlar om att se över rättssystemets hantering av sexualbrott eftersom de anser att för lite hänsyn tas till offer, de anser också att medierapportering av våldtäktsmål är för påträngande och menar att rättegångar inte borde få rapporteras förrän efter dom fallit, att skambeläggande av sexualbrottsoffer måste upphöra, att omfattande utbildningsprogram införs i skolorna som tar upp samtycke och problematisk maskulinitet, samt mer resurser till mottagningar för ”offer och överlevare av våldtäkt och sexuella övergrepp”.

Under rättegången framkom också material från de anklagades sociala medier-konton, och meddelanden som skickats mellan dem och till andra vänner avslöjade en föraktfull kvinnosyn. Kvinnan vittnade i domstolen om att Jackson våldtog henne bakifrån medan Olding tvingade henne att utföra oralsex på honom. Dagen efter händelsen skröt Jackson och Olding för vänner om vad de gjort. Olding talade bland annat om ”spit-roasting”, ett uttryck som anspelar på att två män penetrerar en kvinna likt en gris som grillas på spett. Jackson höll med om att det varit mycket ”spett”. Harrison skrev på Whatsapp att: ”Inget skämt hon var hysterisk. Skulle inte sluta väl. Ja, jag kastade bara hem henne och sedan hem till mig.” I ett meddelande svarade Olding på en fråga från Craig Gilroy – ”Var det några slampor som kn******s”. Även Gilroy är rubgyspelare och har efter en intern utredning stängts av från landslagsspel fram till den 26 april.

Tidningen the Irish times har rapporterat om hur sponsorer till förbundet kan ha påverkat utgången för spelarna. Bland annat har Bank of Ireland som länge varit sponsor av Ulster rugby i ett uttalande för ett par veckor sedan sagt att ”Banken har formellt framfört denna oro till Ulster rugbys vd. Det är av största vikt att vår sponsoraktivitet är anpassad till och stöder våra grundläggande värderingar och reflekterar positivt på Bank of Ireland genom samröret.”

Men Ulster rugbys vd Shane Logan säger till the Irish times att beslutet att bryta kontraken med Jackson och Olding inte hade att göra med påtryckningar från sponsorer, även om de har lyssnat på såväl sponsorer som supportrar, klubbar och spelare.

– Men i slutändan, efter att ha tittat på alla dessa saker, så togs beslutet med inriktning på vad det är vi står för, framför allt vad gäller värdering om respekt, säger Logan till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV