Startsida - Nyheter

Fyra kvinnor mördade på kort tid i Irak

Demonstrationer och kravaller har skakat den oljerika staden Basra i södra Irak sedan juli i år. Allt fler, särskilt kvinnor, ansluter sig till demonstrationer mot korruption, arbetslöshet, vattenföroreningar och elavbrott. I skuggan av maktkampen mellan regionala stormakter samt USA från ena sida och en rad olika rivaliserande maktcentrar i Irak, har situationen blivit allt våldsammare i Basra.

Den 25 september sköts Suad al-Ali, en av stadens kända aktivister till döds på öppen gata. al-Ali var grundare av människorättsorganisationen al-Weed al-Alaiami, organiserade kvinnor och deltog aktivt i olika protester.

Den 27 september mördades Tara Fares, en ung modell och influencer som utmanade normer med sitt Instagram-konto med närmare tre miljoner följare. Två män sköt ihjäl Fares i hennes bil på öppen gata, enligt polismyndigheterna i Baghdad. Mordet är det fjärde på kort tid där högt profilerade kvinnor mördats i Irak, och har fått stor uppmärksamhet även utanför landet.

Den 16 augusti mördades skönhetskirurgen Rafeef al-Yaseri i sitt hem. En vecka senare hittades Rasha al-Hassan, ägare av ett skönhetscenter i Baghdad, död i sitt hem.

Nu har regeringen startat en utredning kring den eventuella politiska kopplingen mellan morden på de fyra kvinnorna i Basra och Baghdad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV