Startsida - Nyheter

Ganneviksstipendiet till Josette Bushell-Mingo

På måndagkvällen delades Ganneviksstipendiet ut av Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål, för sjätte gången. Detta vid en ceremoni på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Stipendierna omfattar 500 000 kronor vardera till fem konstnärer inom bild och form, teater, musik, dans samt film.

En av årets mottagare är teaterskådespelerskan och regissören Josette Bushell-Mingo, som även är ordförande i Cinemafricas styrelse.

– Den här utmärkelsen leder förhoppningsvis till att fler människor får upp ögonen för mitt arbete vilket är den verkliga belöningen. Jag kommer fira med ett glas prosecco och sedan fortsätta att arbeta ännu hårdare, säger hon till Dagens nyheter (DN).

Det som motiverar Josette Bushell-Mingo allra mest, skriver DN, är kampen mot rasism. Hon har bland annat regisserat den uppmärksammade uppsättningen av Lorraine Hansberrys pjäs En druva i solen, samt turnerat i såväl Sverige som England med föreställningen Nina – en historia om mig och Nina Simone.

– Jag jobbar alltid med risker. Rädslan för att bli missuppfattad eller utsatt för rasistiska påhopp finns alltid där, men jag insåg tidigt att konst kan leda till förändring och därför är det värt att ta risken. När jag regisserar teater kompromissar jag inte med någon eller något, säger Bushell-Mingo till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV