Startsida - Nyheter

Handels kräver stärkt skydd vid timanställning

En enkät som Handels presenterar på onsdagen visar att stödet för kravet att stoppa så kallad hyvling är starkt. Oavsett partisympatier anser över tre fjärdedelar att Lagen om anställningsskydd (Las) ska stärkas så att timmarna på anställningskontraktet skyddas.

– Många anställda lever i dag med en intensiv stress över sin arbetssituation och vad den kan få för konsekvenser för privatlivet. Las möjliggör detta och det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande, som lyfter frågan om hyvling som en av de viktigaste för medlemmarna inför valet.

Det är en dom från 2016 i Arbetsdomstolen som ligger till grund för godtyckligheten med vilken timanställda plötsligt kan tvingas gå ned i arbetstid utan kompensation, oavsett hur länge hen varit anställd. Regeringen har tillsatt en utredning för att se över anställningstryggheten kan stärkas när arbetsgivaren vill minska antalet timmar i anställningskontraktet. Handels driver kampanjen #slutahyvla, och har via förhandlingar nått överenskommelser med arbetsgivare lokalt, som sätter stopp för hyvling. För att stärka tryggheten för alla krävs dock en lagändring, anser förbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV