Startsida - Nyheter

EU-parlamentet vill införa förbud mot engångsplaster

EU-parlamentet röstade på onsdagen för att stärka EU-kommissionens plan för att skydda kuster och hav mot ökande föroreningar av de vanligast förekommande engångsplasterna. Parlamentet röstade även för att förbjuda några av de mest problematiska engångsprodukterna, såsom matbehållare av polystyren, samt att hålla företagen som producerar engångsplasten ansvariga för kostnaden för föroreningarna deras produkter orsakar, meddelar Greenpeace.

– Nu ligger ansvaret på Sveriges riksdag och regering. De måste omsätta parlamentets beslut i handling och inte falla för påtryckningarna från de företag som vill hålla oss kvar i en slit-och-släng kultur. Sveriges beslutsfattare måste följa EU och fasa ut den onödiga engångsplasten, säger Rosanna Endre, ansvarig för havs- och miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Samtidigt som det enligt Greenpeace finns en besvikelse inom miljöorganisationerna över att parlamentet inte förbjöd också de tunna, lättviktiga engångsplastpåsarna gläds organisationen åt att EU-parlamentets majoritet röstat för att täppa till de kryphål som finns i den juridiska definitionen av ”engångsplast”.

– Om regering och riksdag på allvar menar att Sverige ska vara ett föregångsland på miljöområdet så måste vi gå längre än vad EU gör i den nya lagen om engångsplast. Sveriges beslutsfattare måste fasa ut den onödiga engångsplasten, och samtidigt se till att denna ersätts med hållbara och återanvändningsbara alternativ, så vi inte ersätter ohållbar konsumtion av engångsplast med ohållbar konsumtion av andra engångsmaterial och därigenom skapar nya problem, säger Endre. 


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV