Startsida - Nyheter

Idrottsprofiler tog ställning mot rasism och homofobi

På valdagen skrev Ylva Lindberg på Twitter att det aldrig tidigare varit lika viktigt att gå och avlägga sin röst. Hon skriver att: ”I tankarna snurrar att varken jag, min fru eller vår 2-åriga son ”passar in” i Jimmie Åkessons Sverige.”

Dagen innan twittrade landslagsmålvakten i fotboll, Hedvig Lindahl, att hon skulle rösta för inkludering och att hon hoppades att andra skulle göra det också: ”Jag är för inkludering, alla dagar i veckan.”, och uppmanade sina följare att utnyttja sin rösträtt. Och när det på valdagen såg ut som ett dött lopp mellan blocken undrade hon om inte en blocköverskridande regering kunde vara ett alternativ: ”Ett lag där man är olika är ju bevisligen bäst, är det inte så?”.

Fotbollsspelaren Henok Goitom betonade allas möjlighet att göra skillnad med sin röst: ”Rösta inte enbart på det som gynnar dig utan rösta med hjärtat och på det du tror vårt land behöver.” skrev han och förklarade att han själv skulle rösta rött.

Hockeykommentatorn Erik Sandberg manade till eftertanke under valdagen: ”Den dag som du kommer att berätta för kommande generationer som den dag då du valde humanismen för främlingsfientligheten.”, skrev han och tackade i förhand för detta.

I en intervju veckan innan valet förklarade Nilla Fischer, fotbollsproffs i Tyskland, att hon med oro följde den svenska valkampanjen:

– Det är klart att man följer SD:s frammarsch och liknande, jag hoppas verkligen att de ska ha ett sämre valresultat i år, sade hon då till Dagens nyheter.

– Jag känner att det är svårt att veta också, med alla förtidsanalyser och opinionsundersökningar, om det sedan i slutändan stämmer. Men det är klart, att ett främlingsfientligt parti är så populärt hemma nu känns verkligen skrämmande, hur utvecklingen ser ut nu i Sverige.

I en lång intervju med Jimmy Durmaz av Erik Niva som publicerades i Sportbladet på valdagen och inför Nations league-matchen mot Turkiet på måndagskvällen berättade Durmaz hur det rasistiska hatet efter Tysklandsmatchen under VM i somras inte var något nytt. Han menade att det som skedde indirekt var bra eftersom rasismen blev synlig för hela Sverige, och att fler fick upp ögonen för hur vanligt det är att spelare med invandrarbakgrund utsätts för detta när de spelar för Sverige. Han fick också frågor om valet och ifrågasatte siffrorna som gjorde gällande att SD kunde bli största parti:

– Det är första gången ett val känns skrämmande för mig. Men jag tror inte att SD kommer att få så mycket röster som det har snackats om – jag tror att folk har vaknat till liv och fått upp ögonen för vad som verkligen kan hända.

Även fotbollsspelaren Kosovare Asllani gav inför valet uttryck för oron för SD, och skrev i fredags ett inlägg om detta på Instagram i vilket hon uppmanade följare att inte rösta på SD för att skydda Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV