Startsida - Nyheter

Inkludera sexarbetare för en sann radikal rörelse!

”För att vara en radikal rörelse räcker det inte med att titta sig runt och komma på vilka som saknas. Vill vi göra världen till en mer rättvis och schysst plats för oss alla så måste vi göra de röster som inte hörs till de viktigaste. Vem ska göra det om inte vi queers? Sexarbetare har alltid varit en del av vårt community”, skriver Axel Repka i en reflektion efter Reclaim pride i Göteborg.

På tåget hem från Reclaim pride i Göteborg är jag sliten och lycklig. Jag känner mig stärkt av all kärlek som finns i det rosasvarta communityt och är innerligt tacksam över att få vara en del av det. Bilder från dagarna flimrar förbi i minnet och jag ler för mig själv när jag tänker på alla nya bekantskaper, hur vi dansade på gatan i regnet efter paraden och när ögon tårades under allsång på festerna. Men känslan är inte bara glad.

Ibland påminner vi varandra om att titta oss omkring i våra sammanhang och försöka se vilka som inte är där. Vilka kroppar, erfarenheter och kamper har vi missat? Vi gör det för att komma ihåg att granska oss själva och våra privilegier och skapa plats för de röster som har svårt att höras. Vi som redan hörs har sannolikt flera arenor för att driva våra kamper, vi som är där lär känna andra och får en gemenskap som stärker oss. Vi får sitta och le för oss själva på vägen hem.

Efter paraden fick jag veta att Fuckförbundet, en organisation för sexarbetare i Sverige, nekats deltagande under Reclaim pride. De fick i år nobben också av Revolutionär pride i Stockholm och av kinkykvarteret på Stockholm pride. Sexarbetare exkluderas även i feministiska rum. Jag kan inte minnas en enda 8 mars-demo jag gått i där sexarbetare har fått synas. Den där lyckliga känslan i mig blandas med frustration.

Jag som funnits i svensk feministisk och hbtq-rörelse i 20 år slås av hur få personer jag känner som är öppna med att de har sålt eller säljer sex i Sverige och tänker att det inte är en slump. Jag ser en tydlig skillnad jämfört med andra europeiska länder där jag dels personligen känner fler queers som säljer sex och dels ser en organisering som inte syns här. Jag tänker på andra platser jag varit på bara i sommar. Inför marschen under Trans pride i Brighton var en av två talare från en organisation för sexarbetare och på den feministiska sexaffären Other nature i Berlin frontas en nyutkommen roman om en sexarbetande transperson.

För att vara en radikal rörelse räcker det inte med att titta sig runt och komma på vilka som saknas. Vill vi göra världen till en mer rättvis och schysst plats för oss alla så måste vi göra de röster som inte hörs till de viktigaste. Vem ska göra det om inte vi queers? Sexarbetare har alltid varit en del av vårt community. Många av de som slogs mot polisen under upploppen kring Stonewall som la grunden för hela priderörelsen var sexarbetare. Som queers är vi skyldiga att lyssna på sexarbetare och stötta deras kamp för sina rättigheter – deras kamp är också vår kamp. Som radikal rörelse vill vi gå till roten med problem men det betyder inte att vi ska kapa våra egna rötter, som vi gör när vi exkluderar sexarbetare.

Fråga dig själv hur många sexarbetare du känner. Fråga dig sen vad din grupp eller rörelse gör för att skapa plats för personer som säljer sex att få mötas, berätta och formulera sin kamp. Gör sen mer. Bjud in. Lyssna. Debattera inte. Berätta inte vad du tycker om sexköpslagen. Bara lyssna. Vi börjar där. Kanske du som säljer sex också vågar berätta då. Min känsla kommer säkert vara gladare den dagen men framför allt har vi då en rörelse värd sitt radikala namn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV