Startsida - Nyheter

Irland: Barnkroppar i Tuam ska få ordentlig begravning

Utgrävningar ska göras på platsen där ett hem för mammor och barn tidigare låg i Tuam i det västliga grevskapet Galway på Irland. Detta för att identifiera och sedan ge kvarlevorna från vad som tros vara hundratals barn en ordentlig begravning, meddelade Irlands barnminister Katherine Zappone under tisdagen.

2014 började den lokala amatörhistorikern Catherine Corless att undersöka det faktum att det fanns dödscertifikat av uppemot 800 barn på hemmet men att det inte fanns uppgifter om var barnen begravdes. I mars 2017 bekräftades det att det fanns kvarlevor av ett stort antal barn på platsen där ett så kallat mamma-barn-hem hade funnits, och som styrdes av den katolska nunneorden the Sisters of bon secours mellan 1925 och 1961. Till hemmet kom ogifta gravida kvinnor och många av kvarlevorna tros vara från spädbarn och barn upp till tre år.

Barnen tros ha dött av naturliga orsaker som undernäring, men det som upprört många är att de begravts i omärkta massgravar, i ”underjordiska rum” där hemmet låg. Enligt en rapport som kom i juli i år vill 89 procent av släktingar till boende på hemmet att det görs en total utgrävning av området där hemmet var beläget, skriver the Irish times.

Zappone förklarade att en total utgrävning kommer att innebära både tekniska och juridiska svårigheter men att beslutet är viktigt för att ”visa vår medkänsla och vår beslutsamhet att jobba för rättvisa, sanning och helande för det som hänt i det förflutna och framför allt, för dem som tidigare övergavs”, rapporterar BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV