Prenumerera

Logga in

Jag drömmer om America Vera-Zavala som kulturminister

– Det skulle vara ett krav att en kulturverksamhet ska vara förankrad och önskad hos befolkningen för att kunna genomföras, säger Nabila Abdul Fattah i del två av artikelserien Om du skulle få drömma, som tar fasta vid kulturpolitiska visioner.

Nabila Abdul Fattah är bland annat rappare, aktivist, krönikör och konstnär. 2017 medverkade hon i boken Brev till min dotter och i år är hon bland annat aktuell med utställningen Bland våra hjältar finns inga vita män tillsammans med Lejla Harbas på Mångkulturellt centrum som har vernissage den 8 mars.

Utställningen beskrivs som ett sätt att ”ge betraktaren möjlighet att reflektera och kanske även ifrågasätta de eurocentriska och könsnormativa hjältar, kungar och revolutionärer som lyfts fram i västvärldens historiebeskrivning”.

Vilken kulturpolitisk reform skulle du vilja se genomföras i Sverige?

– Jag skulle stoppa alla bidrag till kulturmessias-människor som kommer till Orten för att göra gulliga multikultiprojekt som inte är förankrade. Det skulle vara ett krav att en kulturverksamhet ska vara förankrad och önskad hos befolkningen för att kunna genomföras.

Vad hade kulturen kunnat göra i och för samhället?

– Kulturen är en bra tolk. Den tar tempen på hur resten av samhället ser ut och den återberättar det för framtiden så att vi alltid vet vilka vägar vi tagit.

Vem eller vilka hade du velat se som kulturminister?

– America Vera-Zavala.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV