Startsida - Nyheter

#järvaveckan: Partiledartalen live

SVT finns på plats på Spånga IP i Stockholm under Järvaveckan och livesänder alla partiledartal, utom Feministiskt initiativs (Fi).

”Klockan 19 i kväll talar Gita Nabavi från Feministiskt initiativ. Till skillnad från övriga talare kommer det talet inte att sändas i SVT Forum eller på svt.se. Det beror på att vi följer den princip vi har för övriga valprogram och sänder bara talen från de partiledare vars parti sitter i riksdagen”, skriver SVT Nyheter i sin livechatt.

På måndagen mejlade Fi:s kommunikationsansvariga, Amanda Mogensen, SVT:s vd Hanna Stjärne och ifrågasatte beslutet.

”På er hemsida säger du Hanna Stjärne att ’behovet av opartisk och saklig information, av Public service, aldrig har varit större än nu’. Hur går detta ihop med era beslut att begränsa informationen om alla partier som ställer upp till riksdagsval 2018, först i er valkompass och nu er bevakning av Järvaveckan?”, skriver Mogensen i brevet och menar att det bryter mot SVT:s demokratiska uppdrag:

”De fria medierna i allmänhet och public service i synnerhet har ett stort ansvar att hålla den fria demokratiska processen levande med utgångspunkten att ge alla medborgare opartisk och saklig information om de politiska alternativ som finns i valet. Och att varje röst räknas”, fortsätter hon.

Feministiskt perspektiv noterade SVT:s beslut på lördagen och livesände när Gita Nabavi (Fi) inledde med sitt partiledartal och därmed öppnade Järvaveckan. Temat den dagen var ”Jämlikhet och jämställdhet”.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV