Startsida - Nyheter

#järvaveckan: Klassklyftor förstärker könsförtryck

”Följderna av dagens förda politik är skriande klassklyftor som också förstärker könsförtryck och våld mot kvinnor”, menar Förortsforum för rättvisa som tillsammans med Norra Järva stadsdelsråd, Rinkeby framtidskommitté, Rött forum och Gulliga folkrörelsen (ekologisk förening) i slutet på maj fick starkt stöd för sitt upprop av de 111 samlade förortsborna.

Uppropet är tänkt att fungera som blåslampa i baken på politikerna inför Järva politikervecka, skriver Rättvisepartiet socialisterna Stockholm på sin hemsida, och budskapet är tydligt:

”Vi förorts- och välfärdsaktivister(...)är djupt oroade över den tävling mellan politikerna i auktoritära och flyktingfientliga utspel som präglar upptakten till årets valrörelse. Vi vill inte se ännu en politikervecka i Järva där förorternas folk direkt eller indirekt skuldbeläggs för det ’utanförskap’ med arbetslöshet, fattigdom och kriminalitet som ytterst är konsekvenser av den sociala nedrustning, som de senaste 30 årens regeringar alla bär ansvaret för(...)Följderna är skriande klassklyftor i allt från tandhälsa och livslängd till fattigdom och trångboddhet, segregerade skolor och en grov skattediskriminering av hyresrätter. Något som också förstärker könsförtryck och våld mot kvinnor.”

Förortsforum för rättvisa kräver att rikspolitikerna, istället för hårdare nypor mot svaga grupper, sätter fokus på sådant som ”extra insatser och socialt stöd till unga i förorterna som har berövats sin rätt till likvärdig skola”, att ”nödvändigt stöd ges till förorternas föreningsliv och avgiftsfria fritidsaktiviteter för barn och ungdomar” och ”en ny bostadspolitik där alla garanteras rätt till goda, klimatsmarta och väl underhållna bostäder”. Hyrorna ska kraftigt sänkas i både befintliga bostäder och nybyggen, liksom att renoveringar ska göras utan hyreshöjningar. ”Bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara”, slår undertecknarna fast.

Under politikerveckan kommer de olika aktivistorganisationerna som utgör Förortsforum i Husby finnas på plats i Järva. Även föreningen Förorten mot våld kommer att vara där och bland annat arrangera en politikerpanel, tillsammans med fler ideella organisationer, där det dödliga våldet ska diskuteras. Av 320 skjutningar som ägde rum 2017 har bara fem blivit uppklarade av polisen, uppger föreningen via evenemanget på Facebook. I en utfrågning kommer samtliga riksdagspartier och Fi adresseras om vad politiken kan göra för att få bukt med våldet.

Feministiskt perspektiv är på plats större delen av veckan och följer utvecklingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV