Startsida - Nyheter

Jenny Westerstrand vald till ny ordförande för Roks

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har valt forskaren Jenny Westerstrand till ny ordförande. På årsmötet i helgen valdes även Maja Ahrman till vice ordförande och i styrelsen är ytterligare fyra ledamöter nya.

– Jag är hedrad över förtroendet, säger en glad Jenny Westerstrand efter att ha blivit vald med acklamation.

Det framgår av ett pressmeddelande som bland annat lyfter fram att Westerstrand bidragit till att ”lyfta jourrörelsens erfarenheter från arbetet mot mäns våld mot kvinnor till en vetenskaplig nivå”, där hon ”analyserat våldet och verkat för en utvidgad och sammanhållen bild av mäns våld mot kvinnor”.

För detta har hon som enda person vid två tillfällen hyllats med Roks utmärkelse Årets kvinnogärning, första gången som medskribent till omfångsstudien Slagen dam 2001, den andra för sin doktorsavhandling i juridik om prostitution och människohandel. I sitt tacktal sade Westerstrand bland annat:

– Det är när vi håller ihop den våldsverklighet som kvinnor som tvingas fly till jourer lever i, med det omfattande våldet också utanför nära relationer – sådant våld som tjejjourerna bland annat möter många berättelser om – som vi ser hela bilden av våldet. Det är också då vi effektivt kan bekämpa våldet.


Roks nya styrelse

Ordförande: Jenny Westerstrand, Haninge kvinnojour

Vice ordförande: Maja Ahrman, Stockholms tjejjour

Kassör: Gunvor Söderberg, kvinnojouren i Mark, Svenljunga och Tranemo

Ledamöter: Eva Hoffman, kvinnojouren i Sundsvall, Liselott Falk, kvinnojouren Frideborg, Mölndal/Härryda, Caroline Högstedt, Alla kvinnors hus, Karlstad, Malin von Wachenfeldt, Svea kvinnojour i Kumla med omnejd, Emilia Nilsson, Tjejjouren Vilda, Tranås och Adine Samadi, Tjejjouren Luleå

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV