Startsida - Nyheter

Jila Mossaed ny ledamot i Svenska akademien

Poeten Jila Mossaed ersätter Kerstin Ekman på stol 15 i Svenska akademien. Det var efter viss tvekan hon tackade ja till förfrågan, och trots omständigheterna ser hon uppdraget som ärofyllt.

– Mitt hemland uppskattade inte mina ord, men mitt nya land har erbjudit mig en av de bästa litterära platserna man kan vara på, på grund av mina ord. Det uppskattar jag mycket, det är både glädjande och hedrande, säger Mossaed till SVT.

Akademiens nya ledamot föddes i Teheran och kom till Sverige på 80-talet. Hon har skrivit på svenska i 21 år och utkommit med sju diktsamlingar på svenska. Hon var en känd författare i Iran när hon tvingades fly, och har gett ut två romaner och sex diktsamlingar på persiska. Hon lever ett lugnt och stillsamt liv, och beskriver sig själv som en eremit. Att hon ändå tackade ja till stolen i Svenska akademien förklarar hon såhär för SVT:

– För att jag älskar litteraturen. Om jag kan göra någonting som någon som inte är född i Sverige med svenska språket, så är det bara positivt. Det är någonting som gör mitt liv rikare som poet.

Jila Mossaeds senaste diktsamling Vad jag saknades här gavs ut i våras, och innehåller bland annat dikten Europa.

Alla är inte nöjda med Svenska akademiens beslut. Somar al Naher skriver i ETC om det selektiva engagemanget för invandrade kvinnor bland Svenska dagbladets ledarskribenter.

På stol nummer 1 ersätter Eric M Runesson, jurist och justitieråd i Högsta domstolen, Lotta Lotass. Han har bland annat fungerat som medlare under den pågående krisen mellan Svenska akademien och Nobelstiftelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV