Startsida - Nyheter

Jourpengar och #metoo-paket satsningar i vårbudgeten

Den 16 april presenteras vårändringsbudgeten i sin helhet. Under den gångna veckan har flera av satsningarna offentliggjorts. Samtliga, även ett extra tillskott till polisen, präglas av de mobiliseringar kring kvinnors och unga ensamkommandes rättigheter som haft stort genomslag i samhällsdebatt och nyhetsflöde det senaste året.

Mer resurser till kvinnojourerna:

Sedan tidigare, och som en del av regeringens långsiktiga strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, har statsbidrag införts för långsiktig kvinnojoursverksamhet. Statsbidraget har stegvis höjts till 100 miljoner kronor årligen. Nu tillför regeringen ytterligare 50 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på initiativ av Vänsterpartiet.

– Trots att kvinnojourerna har fått mer stöd så har de inte resurser så att det räcker för alla kvinnor som kommer till deras dörr och ber om hjälp. Det är katastrofalt för den som lever i en våldsam och destruktiv relation, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till Dagens nyheter (DN).

En del av satsningen kommer att gå till de nationella kvinnojourer som tar emot offer för hedersrelaterat våld. Med stödsystemets nuvarande utformning har exempelvis Terrafem och Somaya inte kunnat ta del av tidigare satsningar.
– Det är otroligt viktigt att den verksamheten fungerar och har tillräcklig bemanning, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet driver att stödet ska bli permanent, men det blir en fråga för höstbudgeten och nästa regering.

#metoo-paket:

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om en satsning på sammanlagt 120 miljoner kronor som ett svar på vittnesmålen om sexuella övergrepp och trakasserier inom ramen för #metoo, rapporterar SVT. Pengarna betalas ut under 2018 och ska gå till:

  • Fortbildning för lärare i sex-och samlevnadsundervisning, 50 miljoner kronor

  • Kunskapslyft för socialsekreterare om våld i nära relationer, 25 miljoner kronor

  • Arbetsmiljöverket för informations- och utbildningsinsatser, 10 miljoner kronor

  • Kompetensutveckling för regionala skyddsombud, 15 miljoner kronor

  • Ökat anslag till Brottsoffermyndigheten för kompetensutveckling om samtyckeslagen, 10 miljoner kronor

  • Utbildningsinsatser om samtyckeslagen för jurister och domare, 10 miljoner kronor

Jonas Sjöstedt (V) säger till SVT att satsningen ska ses som ett första steg, och RFSU:s tillförordnade generalsekreterare Maria Bergström säger, när det gäller skolsatsningen, att den behöver följas upp med en långsiktig strategi för att möta ungas behov även i framtiden:

– Sex- och samlevnad behöver ingå som ett ämne redan i lärarutbildningen. Först då skapas förutsättningar för en likvärdig undervisning, som håller god kvalitet och som dessutom når alla elever i skolan. Dit är det en bit kvar, även efter denna satsning.

Stärkt stöd till ensamkommandes boende:

I en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet avsätts 200 miljoner kronor för 2018 i ett särskilt stöd för att ensamkommande som hinner bli 18 år bo kvar i sin vistelsekommun fram till att de får ett slutligt beslut i sitt asylärende.

Bakgrunden är att när de unga blivit 18 har kommunerna inte längre rätt till ersättning för deras boende. Många ensamkommande har fått vänta så länge på slutgiltigt besked om asyl att de hunnit uppnå den åldern.

Regeringen har tidigare avsatt sammanlagt 585 miljoner kronor för att dessa ungdomar ska slippa byta skola och få sämre etableringsmöjligheter. De 200 ytterligare miljoner kronorna som nu avsetts kommer att fördelas till kommuner där ensamkommande unga inte behövt flytta till ett anläggningsboende efter 18-årsdagen.

– Vår framtid ligger i våra barn och unga. För att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas behöver vi skapa trygghet för alla som bor i vårt land. Alla barn och unga i Sverige, oavsett var de kommer ifrån, ska ha bästa möjliga tillvaro, trygghet och framtidsutsikter. Det stärker tryggheten för dem, och för oss alla, säger Per Bolund (MP), biträdande finansminister.

Extra tillskott till polisen:

Utöver tidigare satsningar föreslår regeringen ytterligare 200 miljoner, bland annat för att stärka polisens förmåga att utreda sexualbrott. Polismyndigheten får pengarna som en klumpsumma, som också ska gå till ny utrustning som fler kroppskameror och skyddsvästar samt till att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV