Startsida - Nyheter

Kalkbrytning i Ojnareskogen stoppas

Nordkalk och SMA mineral får inte bryta kalk på Gotland. På tisdagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) sitt avslag på bolagens ansökningar, och upphäver därmed tillstånd för täktverksamhet som tidigare lämnats av mark- och miljödomstolen. Framför allt handlar beslutet om att skydda Natura 2000-området Bästeträsk, skriver MÖD i ett pressmeddelande.

Bland de som hade överklagat finns Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Gotlands län, flera föreningar och enskilda. En av organisationerna är Fältbiologerna, som konstaterar att bakom domen ligger tio år av överklaganden, ovisshet och kamp, där aktivister från flera organisationer och privatpersoner fysiskt ställt sig i vägen för skogsmaskinerna och därmed stoppat exploateringen:

”Domen bevisar att en stark miljörörelse gör skillnad och att civil olydnad lönar sig, det är Fältbiologerna stolta över.”

Katarina Krusell reflekterar i en krönika i Hela Gotland över hur mycket kraft som krävts för att rädda en relativt liten bit mark och skriver:

”Låt kampen om Ojnareskogen bli prejudicerande för alla kommande bedömningar där rovdrift hotar att utplåna vår livsmiljö!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV