Den svenska våldtäktsstatistiken inte jämföras med andra länders, främst för att sättet att registrera och benägenheten att anmäla skiljer sig så starkt åt. Det rapporterar Sveriges radio (SR), som ett svar på hur populistiska politiker och debattörer med hjälp av våldtäktsstatistiken sprider en falsk bild av att våldet i Sverige ökar.
Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är en av de som försökt påvisa skillnaderna i brottsstatistiken.
– Vi kan till exempel anmäla om vi blivit utsatta för sexualbrott i en nära relation i stort sett dagligen. Då kan varje specifikt tillfälle räknas som ett enskilt brott. Det gör det inte i andra länder, säger han till SR.
Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) Sverige har både en högre anmälningsbenägenhet och en större registreringsbenägenhet än de flesta andra länder. Det innebär att kvinnor inte löper större risk att utsättas för våldtäkt i Sverige trots våldtäktsstatistiken. Generellt sett minskat har våldet dessutom minskat i Sverige de senaste 20 åren, samtidigt som människor både i och utanför Sverige upplever att det ökar.
– Vi måste undervisa våra barn och ungdomar i källkritik, vi måste värna den seriösa journalistikens källkritik, ifrågasätta de här desinformationskanalerna som används i politiska syften, säger Felipe Estrada.