Poserande auktoritära ledare, gripande av en aktivist och en våldsam attack på ett homosexuellt par – allt innan herrfotbolls-VM ens hade invigts på torsdagen. Människorättsorganisationer har varnat för just sådana händelser, liksom för att VM i Ryssland riskerar att skyla över brott mot mänskliga rättigheter både i landet och i Syrien.
I måndags spreds bilder av den egyptiska Liverpool-stjärnan Mohamed Salah med Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, på Twitter. Kritiker menade att Mohamed Salah borde ha läst på innan hans Egypten for iväg till Tjetjenien och Grozny där det egyptiska landslaget har sitt sitt läger under VM, men frågan ligger kanske snarare hos det egyptiska landslagets ledning som valde att förlägga landslagslägret till Grozny, och i ännu högre grad: Internationella fotbollförbundet Fifa som gjorde det möjligt:
– Vi valde från listan Fifa gav oss. Om folk har ett problem med Grozny så borde de vända sig till Fifa, säger Egyptens landslagschef Ihab Leheta till New York Times som också skriver att när Salah inte dök upp på Akhmat arena med resten av landslaget så letade Kadyrov själv upp honom på hotellet, väckte honom och ställde upp honom framför kamerorna på arenan som fått namn efter Kadyrovs pappa.
Bilden är ingen överraskning – Kadyrov har länge haft för vana att bjuda in idrottsstjärnor till Tjetjenien för att putsa på sitt rykte. Redan 2006, året innan han blev president, bjöd han in boxaren Mike Tyson och han bjöd in fotbollsspelaren Ronaldinho förra året inför en fotbollsmatch med Akhmat FC, laget som liksom arenan har döpts av Kadyrov efter hans pappa, Akhmat Kadyrov. Människorättsorganisationer har varnat för att VM kommer att användas i propagandasyfte av såväl Kadyrov som Rysslands president Vladimir Putin. Människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) anser att Fifa borde ha agerat långt tidigare och markerat kraftigare mot det dåliga läget för mänskliga rättigheter i både Ryssland och Tjetjenien.
Fifa följer inte egna policyn
HRW släppte i mitten av maj en rapport över MR-läget i landet inför VM, i den pekar människorättsorganisation på att Fifa 2017 antog en policy som bland annat stipulerar att Fifa ska agera när människorättsförsvarares frihet hotas: ”…Fifa ska vidta tillräckliga åtgärder för deras skydd, inklusive att använda påtryckningar mot relevanta myndigheter.” Policyn är en del av en översyn som Fifa påbörjade 2015 genom att anlita Harvardprofessorn John Ruggie som i rapporten For the game. For the world uppmanar Fifa att göra mänskliga rättigheter centrala för alla evenemang, även de som då redan var påbörjade, och rekommenderade också att även företagssponsorer skulle arbeta aktivt för respekt för mänskliga rättigheter. Trots Fifas åtaganden i den nya policyn har förbundet varit alldeles för positiva gentemot värdlandet anser HRW och inte kritiserat brist på mänskliga rättigheter i sina kontakter med Ryssland under upptakten till VM.
Kritiken som riktades mot Ryssland inför OS i Sotji går i mycket igen. I förberedelserna för VM har Ryssland byggt eller renoverat tio arenor, gjort omfattande infrastruktursatsningar i form av förbättrade transporter och vägar bland annat. Fram till april i år hade åtminstone 21 arbetare dött enligt siffror från det internationella Bygg- och träfacket, Building and wood workers’ international (BWI). Enligt BWI har åtta arbetare dött under bygget på arenan i Sankt Petersburg och fem i Volgograd, bland annat. I Sankt Petersburg har det också rapporterats att nordkoreanska arbetare jobbat under mycket svåra omständigheter – i en artikel i the Guardian för ett år sedan liknades arbetsvillkoren som nordkoreanerna arbetade under som vore de ”krigsfångar” och nordkoreaners arbetsvillkor i Ryssland har också beskrivits som ”slavliknande”.
Tortyr och förföljelse av homosexuella
Många arbetare har drabbats på en rad olika sätt – som att inte få anställningskontrakt som de enligt rysk lag har rätt till, försenade löneutbetalningar eller löner som ligger långt under vad som utlovats. Vädret har ställt till problem, men medan arbetare som bygger arenorna inför VM i Qatar 2022 ofta fått jobba under svår hetta vilket lett till många dödsfall har problemet varit det motsatta i Ryssland. Arbetare har ibland tvingats arbeta i ner till 25 minusgrader utan möjlighet till paus för att värma upp sig. Två arbetare som HWR talat med som har jobbat på Ekaterinaburgarenan berättar att de jobbat i minus 25-30 grader med bara en inomhusrast under ett niotimmarsskift.
HRW skriver i sin rapport att läget för de mänskliga rättigheterna har försämrats ytterligare sedan OS i Sotji 2014, att yttrandefrihet och föreningsfrihet begränsats allt mer, dessutom har alltså Egypten sitt landslagsläger i Grozny i Tjetjenien där läget är ännu värre. Kadyrov har med Kremls goda minne i många år genomfört utomrättsliga avrättningar, försvinnanden, och tortyr, och har drivit en kampanj mot den enda återstående människorättsorganisationen i Tjetjeninen, Memorial human rights center och dess chef Oyub Titiev som greps i januari i år. HRW har vid upprepade tillfällen uppmanat Fifa att agera i Titievs fall.
2017 kom larm om att män fördes bort och torterades i Tjetjenien, antingen för att de var homosexuella eller för att de misstänktes vara det. En av dessa var Maxim Lapunov som för the Guardian berättade att han greps på gatan av två civilklädda poliser och sedan hölls gripen under tolv dagar då han upprepade gånger misshandlades och uppmanades ange andra homosexuella män. Sammanlagt tros omkring hundra män ha gripits och torterats under 2017 och många tvingades fly. Ramzan Kadyrov har nekat till den systematiska förföljelsen av homosexuella i Tjetjenien med motiveringen att det ”inte finns några homosexuella” där.
Stor ökning av homofobiska hatbrott
I protest mot Tjetjeniens behandling av homosexuella protesterade hbtq-rättsaktivisten Peter Tatchell på torsdagen i Moskva med ett plakat med texten ”Putin underlåter att agera mot Tjetjeniens tortyr av homosexuella”. Tatchell greps av polis och fördes bort trots att det brukar vara accepterat med en-personsprotester, rapporterar the Independent Han släpptes senare.
Med hjälp av ett dekret har president Vladimir Putin infört en tillfällig lag som begränsar yttrandefriheten ytterligare: Mellan den 25 maj och den 25 juli kan folk samlas i VM-städerna endast om säkerhetstjänst och inrikesministeriet gett sitt tillstånd, och det gäller uppenbarligen även om det rör sig om en enda person som manifesterar. Tatchells protest skedde bara timmar innan invigningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien gick av stapeln, och innan dess hade också två fotbollsfans angripits i vad som tros vara ett homofobiskt hatbrott. Ett homosexuellt par som rest från Frankrike för att följa det franska landslaget på plats slogs ned i Sankt Petersburg, en av dem fick föras till sjukhus. Attacken besannade farhågor om att hbtq-fotbollsfans inte är säkra i Ryssland – hbtq-gruppen Pride in Footballs har berättat att de har fått dödshot inför VM, rapporterar Pink news som också skriver att antalet homofobiska hatbrott har fördubblats sedan landet införde de så kallade gay-propaganda-lagarna 2013.
”Medverkar till attacker mot civila”
Human rights watch betonar också att Ryssland gick in i kriget i Syrien 2015 på regimens sida och sedan dess deltagit i gemensamma flygbombningar som bland annat under hösten 2016 dödade omkring 400 civila varav 90 barn i Aleppo, och nu i år deltog Ryssland i flygbombningar av östra Ghouta med omkring 600 döda. Ryssland har också i FN:s säkerhetsråd ingripit för att skydda Assad-regimen mot kritik – fram tills i april i år har Ryssland använt sitt veto tolv gånger för den syriska regimens skull.
– Enväldiga ledare försöker ofta stå värd för populära idrottsevenemang som ett sätt att föra fram en positiv bild till resten av världen. Världsledare borde inte tillåta att ett idrottsevenemang skyler över mönstret av övergrepp i Syrien som nu drabbar över två miljoner civila. Det här är inte en tidpunkt för att delta i ceremonier som framför allt bidrar till att polera värdens vitsord medan ryska styrkor medverkar till snarare än förhindrar attacker på civila, säger HRW:s vd Kenneth Roth.