Hovrätten skärper den tidigare fängelsedomen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault från två till två och ett halvt år. Arnault döms nu för båda åtalspunkterna gällande våldtäkt som han stått anklagad för och ska även betala skadestånd på 215 000 kronor till kvinnan han utsatte för övergreppen.
Kvinnan är enligt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz lättad över upprättelsen som hovrättens dom innebär. Sveriges radio (SR) rapporterar att #metoo haft stor betydelse för att en rättslig prövning skett.
– Min klient hade aldrig vågat polisanmäla den tilltalade om hon inte gjort intervjun med Dagens nyheter. Hon hade inte heller inte vågat gå till polisen om inte metoo-uppropet hade funnits, säger Massi Fritz till SR.
Kulturdebattörer har i nyhetsmedier spekulerat om domens betydelse för Svenska akademien och dess ledamöter. Flera menar att de ännu pågående utredningarna om jäv och ekonomiska oegentligheter kring klubben som han drev med sin fru, akademiledamoten Katarina Frostensson, kommer att ha större betydelse för akademiens fortsatta agerande.
Nuvarande ständige sekreterare Anders Ohlsson lät hälsa via TT att koppling mellan våldtäktsdomen och akademien saknas. I ett förtydligande senare på kvällen vidhöll han detta, men uttryckte sig samtidigt positivt om att övergreppens offer fått upprättelse: ”Det visar sig att det lönar sig att anmäla brott av detta slag. Vi har fullt förtroende för det svenska rättsväsendet.”
Journalisten och författaren Katarina Wennstam framhåller i en kommentar till domen i Expressen den stora betydelsen av att våldtäktsmannen synliggörs:
”Det är så lätt att hata en våldtäktsman, men det är också farligt. För om vi bara ser ett monster, en skugga i den mörka parken, då blir det så mycket svårare att förlika sig med tanken på att han också kan vara en man som vi kanske känner. Som vi har tyckt om, eller fortfarande tycker om. Då är det alltid lättare att peka tillbaka på den utsatta och ifrågasätta henne.”
Jean-Claude Arnault har instruerat sin advokat Björn Hurtig att överklaga domen. Enligt juridiska experter är det osannolikt att Högsta domstolen prövar fallet. Hurtigs förhoppning är att målet ska skickas tillbaka till hovrätten för ny bevisprövning, rapporterar SVT.