Startsida - Nyheter

Kvinnor diskriminerades vid Mike Pences Israelbesök

I samband med USA:s vice president Mike Pences resa till Israel hade journalister bjudits in under ett besök vid Västra muren. Nu kommer rapporter om hur journalisterna blev uppdelade utifrån kön, och att kvinnorna, från sin sida av ett staket som skulle skilja män och kvinnor åt, inte kunde utföra sitt arbete.

En journalist från finska Yle vittnar därtill, enligt Washington post, om hur hon ombetts klä av sig bh:n i samband med en ”övernitisk förödmjukande säkerhetskontroll”. När journalisten, som har palestinsk bakgrund, vägrade hindrades hon från att bevaka en presskonferens med Pence och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Netanyahus administration har utfärdat en ursäkt till kvinnan, och hävdar att ansträngningar gjorts för att behandla henne med respekt.

När det gäller könssegregeringen vid Västra muren har kvinnor enligt ledningen för den stiftelse som förvaltar Västra muren inte rätt att läsa högt ur Toran, bära bönesjalar eller sjunga där och gudstjänster för både kvinnor och män är inte tillåtna. Allt fler judiska grupper har på senare år krävt ett utrymme där alla kan samlas på ett jämlikt sätt, oavsett kön. En av de mest pådrivande grupperna är Women of the Wall, som efter Pences besök återigen lyft behovet att utmana de ultra-ortodoxas monopol.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV