Startsida - Nyheter

Smutskastningskampanj mot gripna saudiska MR-aktivister

Sju kvinnorättsaktivister som protesterat för kvinnors rätt att köra bil greps i förra veckan i Saudiarabien. Sedan tidigare står det klart att kvinnor ska få tillåtelse att köra bil i landet från i juni i år, och kungahuset hade varnat aktivister från att tala med medier inför detta. Sedan gripandena har kvinnorna också utsatts för en smutskastningskampanj skriver Amnesty international på sin hemsida. Aktivisterna utmålas som ”förrädare” och anklagas för att utgöra en ”cell” som haft kontakter med utländska aktörer ”med målet att underminera landets stabilitet och samhällsstruktur”.

– Den här kusliga smutskastningskampanjen är en extremt oroande utveckling för kvinnor som är människorättsförsvare och aktivister i Saudiarabien. Sådan uppenbar skrämseltaktik är helt och hållet oförsvarbar, säger Samah Hadid, från Amnesty International.

Namnen på de gripna människorättsaktivisterna har inte offentliggjorts men enligt Amnesty international är en av dem Loujain al-Hathloul som länge arbetat mot körförbudet för kvinnor. Hon greps den 15 maj men det är oklart på vilka grunder. Enligt the Guardian är en annan av de gripna Eman al-Nafjan. Båda har också protesterat mot landets system där kvinnor måste ha en man som förmyndare.

– Kronprins Mohammad bin Salmans ’reformkampanj’ har inneburit stora farhågor för verkligt reformvänliga saudier som offentligt förespråkar mänskliga rättigheter eller kvinnors frigörande. Budskapet är klart, att den som hyser skepsis kring kronprinsens rättighetsagenda riskerar att hamna i fängelse, säger Sarah Leah Whitson från Human rights watch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV