Startsida - Nyheter

Tystnaden om gripna saudiska kvinnorättsaktivister får kritik

”Trots saudiska myndigheters upprepade försök att projicera bilden av ett land som genomför genomgripande reformer för att ’modernisera’ kungariket, visar den bistra verkligheten att gripanden av aktivister som kämpar fredligt för mänskliga rättigheter fortsätter”, skriver Amnesty international. Uttalandet kom i samband med gripandet av kvinnorättsaktivisterna Samar Badawi och Nassima al-Sada i början av augusti.

Samar Badawi är ett internationellt känt namn. Hon tilldelades International women of courage award 2012. Då var Badawi den första kvinnan i Saudiarabien som öppet utmanade saudiska myndigheter om kvinnors rätt att köra bil samt kvinnors rösträtt i de kommunala val som hölls, skriver Human rights watch.

Enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter har minst 15 kvinno- och människorättsaktivister gripits sedan den 15 maj i Saudiarabien. Detta trots all medial uppmärksamhet kring begränsade reformer och hyllningar av landets kronprins Mohammed bin Salman.

Människorättsorganisationer samt FN:s råd för mänskliga rättigheter uppmanar omvärlden att reagera och bryta tystnaden mot Saudiarabiska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Något som Kanada ensamt har gjort, just i protest mot arresteringen av Samar Badawi, som har familjeanknytning i Kanada. Kritiken har uppfattats som ”inblandning i inhemska angelägenheter” av regimen i Saudiarabien och lett till allvarliga diplomatiska konflikter.

”Det faktum att Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter får underordna sig västländernas behov att ha Saudi som allierad i regionen och som ny, lukrativ marknad, något som bland annat Svenska freds upprepade gånger kritiserat. Saudiarabien är en av världens största vapenimportörer”, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström i en analys.

The Guardian skriver i en ledare att det är dags för Europa att backa Kanada som vågade stå emot Saudiarabien till de mänskliga rättigheternas försvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV