Startsida - Nyheter

Kvinnorörelsen i USA säger nej till Kavanaugh

Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford vittnade i september vid senatens utskottsutfrågning om sexuella övergrepp som hon utsattes för av domaren Brett Kavanaugh. Detta med anledning av att Kavanaugh nominerades av president Donald Trump till posten som ny domare i USA:s högsta domstol. 

Anklagelser mot Kavanaugh om liknande övergrepp under studenttiden framfördes även av andra kvinnor. Medan feminister och kvinnorättsaktivister stödjer Christine Blasey Ford, är stödet fortsatt starkt för Kavanaugh bland Trumps anhängare. President Trump har under de senaste dagarna visat offentligt stöd för Kavanaugh och bland annat vulgärt hånat Blasey Fords vittnesmål genom att imitera henne. Detta samtidigt som Blasey Fords vittnesmål uppfattades som ”trovärdigt” av många inom senatens utskott, till och med bland republikanerna.

Kavanaughs nominering måste godkännas av senaten, som i förra veckan gav FBI uppdraget att utreda anklagelserna. Utredningen bedöms färdigställd och redan i dag, fredag, kan senaten inleda voteringen om Kavanaughs nominering. Varken Blasey Ford eller vittnen som stödjer hennes berättelse hörts av FBI. Vita husets pressekreterare meddelade på torsdagen att de har fått den hastigt framtagna FBI-rapporten och menade att den ger grönt ljus till nomineringen.

Tusentals demonstranter, de flesta kvinnor, deltog i en protest utanför Barrett Prettyman Courthouse och senare på Capitol Hill på torsdagen, och 302 personer greps, bland dem skådespelaren och komikern Amy Schumer. De flesta i samband med ockupationen av en senatsbyggnad

Women’s March är en av grupperna som deltog i protesterna på torsdagen. Från och med den 4 oktober anordnar rörelsen landsomfattande protestaktioner under slagordet ”Stoppa Kavanaugh: Tro på överlevare” tillsammans med en rad tunga organisationer som Ultraviolet, CPD Action, Demand justice, National action network, ACLU, Leadership conference on civil and human rights, Planned parenthood action fund och Momsrising.org.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV