Startsida - Nyheter

Jämställd arbetsmarknad främjar ekonomisk tillväxt

Enligt nya rapporten Är den sista milen längst? Ekonomiska vinster av jämställdhet i nordiska länder har familjevänliga satsningar under de senaste 50 åren ökat BNP-tillväxten per capita med mellan 10 och 20 procent. Detta genom att öka kvinnors sysselsättning.

I rapporten har den mellanstatliga organisationen för mellanstatligt samarbete, OECD, analyserat konsekvenserna av politik som förts i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige och haft till syfte att öka kvinnors tillträde till arbetsmarknaden.

BNP per capita i den nordiska regionen skulle enligt denna analys ha varit cirka 14 000 kronor lägre i Finland och drygt 83 000 kronor lägre i Norge om kvinnors sysselsättning varit på samma nivå nu som i mitten av 1960-talet. Att påverkan är lägre i Finland beror på att kvinnorna redan då förvärvsarbetade i stor utsträckning.

Rapporten pekar också på återstående brister när det gäller jämställdhet på arbetsmarkanden: Andelen kvinnor på ledande positioner på från 27 procent i Danmark till 39 procent i Sverige, samt lönegapet som sträcker sig från 6 procent i Danmark till 18 procent i Finland. OECD-snittet är 14 procent och fortsatta åtgärder för att främja jämställdhet kunde enligt organisationen bidra till ytterligare ökad tillväxt.

– Jämställdhet är både en grundläggande mänsklig rättighet och en nyckelfaktor för att driva inkluderande tillväxt, sade Ángel Gurría, generalsekreterare för OECD, i sitt tal i samband med att rapporten lanserades i Montreal vid OECD:s socialpolitiska forum.

– De nordiska länderna har valt olika vägar men haft det gemensamma målet att ge män och kvinnor samma möjligheter i arbetslivet. I dag är Norden världens mest jämställda region och den här rapporten visar vilka stora samhällsvinster som följer med en effektiv jämställdhetspolitik, säger Annika Strandhäll, socialminister i Sverige och ordförande i Nordiska ministerrådet för socialpolitik, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV