Startsida - Nyheter

Kvinnors kompositioner intar Berwaldhallen

Den 9 juni spelar Sveriges radios symfoniorkester, under ledning av dirigent Cathrine Winnes, en konsert där samtliga verk är komponerade av kvinnor. ”Några av dem fick kämpa mot tidens kvinnoförtryck under sin aktiva tid och andra har på senare år fått stort erkännande redan under sin livstid”, skriver Berwaldhallen i ett pressmeddelande.

Kompositörerna som spelas är Ethel Smyth, Lili Boulanger, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Signe Lund, Helena Munktell, Kaija Saariaho och Grazyna Bacewicz. Konserten spelas in av SVT för att bli en del i en dokumentärserie.

– Den här konserten och dokumentärserien är ett riktigt drömprojekt att jobba med. Cathrine Winnes är en formidabel dirigent, men hon är också en riktig tv-begåvning. Förutom att publiken kommer att få makalöst bra musik till dels, så bjuds vi spännande historia och stor underhållning, säger Ella Petersson, musikredaktör på SVT och värd för kvällen.

– Konserten blir ett viktigt statement och ett oerhört värdefullt dokument. Sveriges Radios Symfoniorkester har ett långsiktigt mål med en jämställd programläggning. Ännu har vi inte nått ända fram men andelen kvinnliga kompositörer ökar varje år genom ett medvetet arbete, säger Helena Wessman, konserthuschef i Berwaldhallen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV