På onsdagen röstade EU-parlamentets ansvariga utskott (LIBE) igenom ett lagförslag som gäller asylprocedurförordningen och innebär ytterligare försämringar i asylrätten. Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet (V) beskriver det som ett av de mest omtalade lagförslagen bland de sju som tagits fram inom ramen för reformerna av det gemensamma asylsystemet. Hon är djupt kritisk.
– Alla ska ha rätt till en rättvis prövning av sitt ärende. Denna förordning gör det omöjligt, konstaterar Malin Björk.
En av de mest allvarliga delarna i texten är enligt Malin Björk att personer som anses komma från ett ”säkert tredje land” inte ska få sin asylansökan prövad.
– Det är helt oacceptabelt att ha en lista med säkra länder som innebär att människor kommer nekas att få sin asylansökan prövad. Det undergräver hela asylrätten, eftersom den måste baseras på individuella bedömningar och omständigheter. Vi kommer få se direktavvisningar vid EU:s gränser. Det här är väldigt farligt, säger Björk.
Efter EU-parlamentets beslut inleds nu förhandlingar med medlemsländerna i ministerrådet och Malin Björk varnar för att utsikterna är allt annat än goda. Går lagförslaget igenom även i ministerrådet kommer än färre att beviljas eller ens få söka asyl i EU och Sverige måste anpassa sig till dessa nya, hårdare flyktingregler.
– Med en usel text i bagaget kommer vi inte kunna åstadkomma något bra i de här förhandlingarna. Sverige måste motsätta sig detta i rådet, så att vi inte ytterligare försämrar den redan urholkade asylrätten i Sverige.
Feministiskt initiativs EU-parlamentariker, Soraya Post, delar ambitionen att stärka asylsökandes rättigheter men ifrågasätts då hon avstod från att delta i slutomröstningen. I ett uttalande ber hon om ursäkt för sitt agerande, och beskriver det som ett misstag.