Startsida - Nyheter

Juridiska attacker mot kvinnors rättigheter i USA

En federal domare i Chicago har avslagit anklagelserna mot åtta personer, däribland två läkare, anklagade för att ha genomfört könsstympning. Domaren Bernard Friedman anser att lagen från 1996, som kriminaliserar könsstympning i USA, strider mot grundlagen, rapporterar New York post.

Samtidigt föreslår lagstiftarna i Ohio en lag som straffar vårdpersonal som genomför abort och patienter med upp till livstids fängelse eller dödsstraff. Enligt lagförslaget ska ett foster ses som en ”ofödd människa” från och med befruktningen.

Brigitte Amiri, från Reproductive freedom project, säger till Global news att det är osannolikt att lagen godkänns i det lokala parlamentet. Dock menar hon att uppmärksamheten kring lagförslaget har ett syfte. Det handlar om försök att distrahera opinionen från en lag som förbjuder abort efter sex veckor som godkändes nyss av representanthuset i Ohio.

En federal domare blockerade dock på tisdagen en delstatslag i Mississippi som syftar till att förbjuda aborter efter 15 veckor, rapporterar CNN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV