Startsida - Nyheter

Viktig dom går emot Libanons förbud mot homosexualitet

Den 12 juli meddelades en viktig dom från en appellationsdomstol rörande nio personer som greps 2017 i enlighet Libanons strafflag som förbjuder sexuella handling mellan samkönade. Enligt artikel 534 strider homosexualitet mot ”naturlagar”. Appellationsdomstolen bekräftade nu en tidigare dom som friade de anklagade och menade att vuxna människors rätt till sexuella handlingar ingår i deras grundläggande rättigheter.

– Den nya domen innebär en ny seger som ska läggas till de fyra tidigare, men det betyder inte att lagen som kriminaliserar hbt-personer inte längre gäller. Avkriminaliseringen kan uppnås bara genom att avskaffa artikel 534 i lagen, något som vi alla strävar efter och arbetar för, säger Bertho Makso från organisationen Proud Lebanon.

Makso tolkar denna seger som ett tydligt tecken på att arbetet måste fortsätta genom att utbilda advokater, domare och höja känsligheten på hbtqi-frågan och deras behov.

Hbtqi-rättsaktivisterna menar att enligt artikel 1 i grundlagen är ”alla libaneser lika inför lagen”. Denna artikel strider därför mot artikel 534 i strafflagen vilken diskriminerar homosexuella och lämnar utrymme för misstolkningar.

Under de senaste tio åren har fem domar i olika instanser angående homosexuella som gripits med hänvisning till artikel 534, visat att artikeln inte kan tillämpas mot hbtqi-personer eftersom den strider mot medborgerliga rättigheter, anser Proud Lebanon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV