Startsida - Nyheter

Les nouvelles news återuppstår

Den franska nättidningen Les nouvelles news meddelade tidigare i år att utgivningen skulle upphöra. Nu kommer beskedet att tidningen, som startade som motvikt till de för det mesta mansdominerade franska nyhetsmedierna, återuppstår. Detta som resultat av ett samgående med Oikos média som skapats av Rémi Demersseman i syfte att främja en humanistisk ekonomi.

Les nouvelles news chefredaktör Isabelle Germain är nöjd. Hon framhåller att tidningen ska fortsätta att presentera, analysera och kommentera nyheter med ett tydligt jämställdhetsperspektiv. Av dem som syns och hörs i medierna är ungefär 30 procent kvinnor och av de som citeras är endast 20 procent kvinnor. Les nouvelles news vill berätta den dolda historien och synliggöra och förändra sådant, som begränsar kvinnor och kvinnors inflytande i och via medierna.

Utifrån detta perspektiv kommer tidningen också att utbilda kvinnor i medierna, så att de kan påverka sina organisationer med målet att skapa jämställdhet på alla nivåer både på arbetsplatser och i nyhetsförmedlingen. Seminarier om genus och ekonomi kommer att arrangeras för att bland annat synliggöra kvinnors obetalda arbete. ”Det är helt orimligt att kostnader för bilolyckor, luftföroreningar med mera ingår i BNP medan kvinnors obetalda hemarbete inte tillmäts något värde”, menar Isabelle Germain.

Tidningen finansieras liksom tidigare genom prenumerationer, den enda ekonomiska modell som garanterar oberoende enligt Germain. Skillnaden jämfört med tidigare är att Oikos Média genom sin storlek kommer att garantera tidningens utveckling med hjälp av sina medarbetare inom kommunikation, prenumerationer, teknik, organisation, utbildning och företagsadministration.

Under de kommande veckorna förbereds tidningens återkomst. Om allt går som planerat startar återutgivningen av Les nouvelles news i början av år 2019.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV