Startsida - Nyheter

LO kräver jämlik omfördelning

Redan 2011 skrev professorerna i nationalekonomi Anders Björklund och Markus Jäntti en omfattande rapport om ökade inkomstskillnader i Sverige. I SNS Välfärdsrapport 2011 redovisade de att inkomstskillnaderna i Sverige ökat sedan 1980 över hela inkomstskalan: ”Den relativa fattigdomen (mätt som individer som har en inkomst under 50 procent av medianen) har också ökat, särskilt under de senaste tio åren. Men andelen fattiga i Sverige är låg internationellt sett”.

Bland annat nämns i rapporten att den främsta orsaken till den ökande inkomstspridningen är ökade skillnader i kapitalinkomster, snarare än förändringar av löner, skatter och transfereringar.

Nu vill LO vända utvecklingen genom att stärka den ekonomiska omfördelningen. LO:s jämlikhetsutredning presenterade den 22 november ett nytt program med sex åtgärder för att Sverige återigen ska nå jämlikhetstoppen. Rapporten utgår från uppgiften att Sverige i dag är sämst i Norden på jämlikhet.

 

Enligt LO bör regeringen formulera ett mål för hur jämlikheten ska utvecklas för att bli världens mest jämlika land till 2030. Detta genom att vända den negativa trenden och minska inkomstskillnaderna.

”Under de senaste decennierna har andelen så kallat relativt fattiga över 65 år ökat. I mitten av 1990-talet var andelen runt fem procent, i dag ligger den runt 15 procent. Det är tydligt att inkomsterna för delar av befolkningen över 65 inte håller jämna steg med medianinkomstutvecklingen i befolkningen. Andelen relativt fattiga är särskilt hög bland äldre pensionärer”, skriver LO i sin utredning.

Därför föreslår LO, bland annat att den sammanlagda pensionsnivån för arbetare uppgå till minst 70 procent och att grundskyddet i pensionssystemet stärks.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV