Nyheter

Luleå hockey mästare – vann nya Champions cup i USA

Det var på lördag eftermiddag lokal tid som de regerande svenska mästarna Luleå hockey gick ut i Hobey Baker Memorial Rink i Princeton, New Jersey för att möta USA:s regerande mästare Metropolitan riveters. Efter att ha dominerat första perioden, med 12-4 i skottstatistiken, kunde Luleå ta ledningen i andra perioden – bara en knapp halvminut efter tekning gjorde Michelle Karvinen 1-0, framspelad av Emma Nordin. Metropolitan riveters kvitterade med fem minuter kvar på perioden, genom Kelly Nash. Sex minuter in på tredje period slog Karvinen till igen och gav Luleå ledningen med 2-1 men minuten senare kvitterade Metropolitan riveters på nytt – Kristin Lewicki gjorde 2-2. Men Luleå lyckades återigen ta ledningen, denna gång genom Noora Tulus som gjorde 3-2 och sedan, när bara 20 sekunder återstod, satte Emma Nordin slutresultatet 4-2 på öppen kasse. Därmed var Luleå mästare i den nya Champions cup som direktsändes av USA:s hockeyförbund NWHL på Twitter.

– Det var jättekul att få göra det här, framför allt att få göra det med Luleå hockey och med dessa tjejer. De är som min andra familj, säger Michelle Karvinen i en intervju på Luleå hockeys hemsida.


”Högsta betyg till Luleå”

Med sina två mål och en assist gjorde Michelle Karvinen en enastående prestation och bidrog stort till att Luleå fick med sig Champions cup-pokalen hem. Hon vann priset som matchens bästa spelare, och gjorde också ett av sina mål i en tre-mot-fem-situation:

– Första gången i min karriär jag gjort mål i fem mot tre.

Hon kommenterar också hur det var att spela på de mindre rinkar som är standard i Nordamerika – hon tycker det var en positiv upplevelse och menar att det kan vara skäl att ta efter:

– Det händer lite mer och är lite snabbare.

– Att kunna slå dem, de regerande mästarna från den amerikanska proffsligan i damhockey känns otroligt stort, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

Metropolitan riveters tränare Randy Velischek berömde Luleå efter matchen:

– Högsta betyg till Luleå, och vi gratulerar dem till segern av den första Champions cup. Det här var ett fantastiskt evenemang för vår idrott, och vi hoppas att det kommer att utvecklas vidare under de kommande åren, säger han till NWHL.

Champions cup är ett samarbete mellan den svenska hockeyligan SDHL och USA:s hockeyliga NWHL i syfte att vidareutveckla ishockeyn och tanken är fler länder ska delta på sikt:

– Över tiden hoppas vi kunna expandera. Vårt mål är att exponera damhockeyn, atleterna och förebilderna till fans över hela världen. NWHL och Riveters ser fram emot en minnesvärd hockeyvecka i Sverige, sade Dani Rylan, som grundade NWHL 2015 i samband med att nyheten om Champions cup presenterades i somras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV