Startsida - Nyheter

Majoritet i riksdagen stödjer förslag att utreda tredje kön

En rundringning som Ekot i Sveriges radio har gjort visar att en majoritet i riksdagen vill utreda införandet av ett tredje juridiskt kön i Sverige. Något som föreslogs i den utredning om hur transpersoners livsvillkor kan förbättras som Ulrika Westerlund överlämnade till regeringen i slutet av november.

Förslaget skulle innebära ett rättsligt erkännande icke-binära, som inte identifierar sig som män eller kvinnor, samt att könsneutrala personnummer införs.

Emelie Mire Åsell, RFSL:s transpolitiska talesperson, välkomnar beskedet.

– Om vi ska ha kvar juridiska kön är det viktigt att icke-binära transpersoner får en möjlighet att registrera sitt kön på ett sätt som inte tvingar dem in i en felaktig könskategorisering, säger.

Enligt Ekot är det Centerpartiet som nu för första gången säger ja till en utredning. Även de rödgröna partierna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är för. Alliansen däremot är splittrad, medan Liberalerna och Centerpartiet stödjer förslaget är Kristdemokraterna och Moderaterna fortsatt emot en utredning. Sverigedemokraterna säger till Ekot att de kan tänka sig en utredning, men i så fall om hur kön ska defineras ”totalt sett” – om juridiskt kön ska tillämpas alls eller om ”man bara ska ha biologiska kön”.

Tyskland är det första och hittills enda land i Europa där ett tredje juridiskt kön införts, men omfattar endast intersexuella barn, som föds med kroppar som inte kan bestämmas enligt samhällets normer för kön. I Australien, Indien, Nepal, Pakistan, Nya Zeeland och Sydafrika finns också möjlighet att på olika sätt registrera ett tredje juridiskt kön.

RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö menar att möjligheten skulle förbättra livskvaliteten för många människor.

– En kommande utredning måste förutom frågan om ett tredje juridiskt kön utreda hur personnumret kan göras könsneutralt och om det ska finnas en möjlighet att avstå från att registrera ett juridiskt kön. På sikt bör det juridiska könet avskaffas, säger Kolsjö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV