Startsida - Nyheter

Malmöskola stäms för bristande tillgänglighet

Det är Malmö mot diskriminering som stämmer en skola för bristande tillgänglighet, då skolan enligt antidiskrimineringsbyrån inte levt upp till skollagens regler om särskilt stöd. Detta är inte enda ärendet där brister i efterlevnaden uppmärksammats. Skolinspektionens kritik har dock inte lett till att skolan erbjudit stöd som räcker för att möta den enskilda elevens behov.

I ett pressmeddelande konstaterar Malmö mot diskriminering att detta drabbar berörda elever hårt, ibland med konsekvenser för hela livet.

– Det är oerhört viktigt att skolorna inser att de måste börja ta de här frågorna på större allvar och ser till att varje elev får det stöd som den har rätt till och att det sker skyndsamt, säger Disa Nordling, jurist på Malmö mot diskriminering i ett pressmeddelande.

Sedan 2015 finns möjlighet för elever att stämma skolor som inte följer skollagens tillgänglighetskrav, men än har inget ärende av det slaget prövats. Att diskrimineringsersättning utdöms är viktigt av flera skäl, anser Nordlings kollega Karin Henrikz:

– Med tanke på hur hårt det här drabbar det enskilda barnet är det viktigt att det inte stannar vid att skolor får kritik från Skolinspektionen. Att det döms ut diskrimineringsersättning i de här målen är både betydelsefullt för att det enskilda barnet ska känna upprättelse men innebär också en tydlig signal till skolorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV