Startsida - Nyheter

Maryse Condé: ”Jag skulle inte vilja vara någon annanstans”

På söndagen hyllades Maryse Condé, mottagaren av Den nya akademiens litteraturpris 2018, med en gala på Berns salonger i Stockholm. Feministiskt perspektivs reporter Aida Paridad var på plats och livesände intervjuer samt några av inslagen.

Till publikens jubel och stående ovationer tog Maryse Condé emot litteraturpriset 2018 på söndagseftermiddagen i den största av Berns salonger. I sitt tacktal tillägnade Condé priset sitt Guadelupe ”min lilla födelseö, så parodierad, förödmjukad och missförstådd” och de många guadelupier som röstat på henne. Författaren var märkbart rörd av den kärleksfulla uppmärksamheten.

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka er nog. Sedan ni tilldelade mig detta pris har jag värmts av en flammande eld, sade hon bland annat.

På pressträffen efter ceremonin beskrev hon utnämningen som en glädjande överraskning och när reportrar frågade om hon inte föredragit att komma till Stockholm för att ta emot Nobelpriset svarade hon:

– Jag skulle inte vilja vara någon annanstans.

Prissumman växte utöver ambitionen på 250 000 kronor, när insamlingen tillkännagavs, och slutade på 310 000 kronor, samt en statyett föreställande tant med handväska, signerad svenska konstnären Susanna Arwin. Statyetten överlämnades av kvällens konferencierer, Alexandra Pascalidou, Lo Kauppi och Bianca Kronlöf, samtliga medlemmar av Den nya akademien.

Kronlöf konstaterade efter ceremonin att jantelagen och sexism varit verksamma komponenter under arbetet med priset, och ett motstånd kvinnor som organiserar sig.

– Utomlands har folk varit glada och rörda över att det här har varit en demokratisk process, medan i Sverige har man snackat ner det väldigt mycket.

Alexandra Pascalidou beskriver den genomförda prisutdelningen som en seger:

– Vi har visat att går man samman, har man fått nog, vill man samla sig kan man faktiskt överbevisa alla gnällspikar och olyckskorpar, men framför allt sätta patriarkatet på plats när de missbrukar sina uppdrag och sitter där på sina privilegierade piedestaler. Så vi har gjort det. Vi delade ut litteraturpriset till världens värdigaste pristagare.

På måndagen väntade besök i Pascalidous hemort Rinkeby, som blev en tydlig passning till Svenska akademien och det uteblivna Nobelpriset:

– I 29 år har nobelpristagare släpats ut till Rinkeby av Gunilla Lundgren. I morgon skulle ha varit trettionde gången, men nu blir det ingen nobelpristagare för några har fimpat priset som ni vet. Då tar vi Maryse Condé till barnen i Rinkeby. De har studerat Maryse Condés författarskap hela hösten och nu får de äntligen träffa henne på Rinkeby bibliotek klockan tio imorgon.

– Hennes postkoloniala perspektiv går verkligen hem i Rinkeby, där har vi migranter, människor med flyktingbakgrund, de förstår allt om klass, rasism, postkolonialism, fast de är små barn. Det är det som gör mig mest rörd, att jag lyckats se till att de här kidsen får träffa en riktig pristagare, en världsstjärna. Det är så grymt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV