Nyheter

De 50 mäktigaste inom arkitektur och design är kvinnor

De femtio mest inflytelserika inom arkitektur och design i Sverige är kvinnor. Det anser branschtidskriften Rum som varje år sammanställer maktlistan över de hundra viktigaste personerna på området.

Här platsar förutom arkitekter och formgivare även politiker, journalister och representanter för lärosäten. Överst på listan står kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, och ingen man i sikte förrän på plats 51.

– Hon toppar den här listan för att hon driver arkitektur- och designfrågor med en övertygelse och energi som vi gillar. Alice Bah Kuhnke är också en kvinna som står upp för andra kvinnor i dag, och en representant för hbtq-frågorna, säger Cecilia Öfverholm, chefredaktör på Rum.

På tio-i-topp återfinns bland andra Louise Masreliez, ordförande för Sveriges arkitekter, Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm, Konstfacks rektor Maria Lantz och journalisten Elisabet Andersson.

Enligt Cecilia Öfverholm är årets lista ännu mer än tidigare år ett inlägg i debatten.

– Det handlar om kompetens, om vad vi vill med vårt yrkesliv, om hur vi vill vara tillsammans med andra människor. Och då kommer vi naturligtvis också in på #metoo-revolutionen, och därför har vi gjort en maktlista där de 50 första namnen självklart är kvinnor. Och det var inte ett dugg svårt att hitta dem, tillägger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV