Prenumerera

Logga in

Nyheter

#metoo: Fortsatt stora brister i vården efter sexualbrott

Under det senaste året har remisserna till specialistkliniken World of no sexual abuse (Wonsa) ökat. Väntetiden för att få behandling på kliniken är nu två år och förra månaden tvingades Wonsa införa patientstopp.

Det konstaterar patientföreningen Medusa i ett pressmeddelande. Föreningen startades av tre överlevare av sexuella övergrepp och vill uppmärksamma att den hjälp som finns att få är långt ifrån tillräcklig, med hänvisning till sina egna erfarenheter av att ha kämpat sig igenom vårdsystemet.

”Inom den offentliga vården i Sverige finns Asta-mottagningen i Umeå och Wonsa i Stockholm att vända sig till. Utöver det måste man ha turen att råka hamna hos rätt person eller möjlighet att betala för privat behandling, något som de flesta inte har.”

Medusa vill samla alla som vill se en förbättring av vården för de som utsatts för sexuella övergrepp. Föreningen arbetar för ökad tillgång till specialistkliniker, samt ökad kunskap inom primärvården om sexuella övergrepp och vilka skador det ger. Patientföreningen verkar också för mer riktade forskningsmedel för att öka kunskapen om konsekvenserna av sexuella övergrepp.

”Politikerna tror att vården för den här patientgruppen är välfungerande, så vi måste gå ihop och visa att vi inte håller med. Vi måste visa att vi inte nöjer oss med ideellt drivna stödorganisationer som hjälp, vi är jätteglada och tacksamma att de finns, men vi behöver vård också! Det räcker inte med tio terapisamtal, vi behöver adekvata traumabehandlingar för att kunna gå vidare i livet och orka med allt vad det innebär”, skriver Sofie Hermelin, ordförande i Medusa, och
Gita Rajan, läkare och grundare av Wonsa och styrelseledamot i Medusa, i pressmeddelandet. De har själva varit utsatta för incest som barn och är båda medgrundare av patientföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV