Det blev Matilda Gustavsson, kulturjournalist på Dagens nyheter (DN), som tilldelades Stora journalistpriset för Årets avslöjande på torsdagskvällen. Detta för granskningen av den så kallade Kulturprofilens övergrepp mot 18 kvinnor och hur de kunde kopplas till Svenska akademien. Juryns motivering lyder: ”Det blir inget pris i år. Genom 18 kvinnors vittnesmål avslöjade hon en uppburen mans övergrepp och en anrik svensk institution föll i bitar inför en hel värld.”
Avslöjandet var också ämnet för ett panelsamtal med rubriken som hölls på torsdagen i samband med den årliga utdelningen av utmärkelsen Årets Mediaamazon, som instiftades 2010 av Cecilia Zadig, prisbelönt journalist och utbildare inom ledarskap och medier. Årets pristagare är Åsa Beckman, biträdande kulturchef på DN och redaktör för publiceringen av Matilda Gustavssons artikel. Tillsammans med Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen, berättade de om arbetet bakom avslöjandet i ett samtal under ledning av Kerstin Brunnberg, tidigare chef för Sveriges radio. De berättade också om pressetiska överväganden som gjordes, framför allt kring frågan om namnpublicering inom ramen för vad som kommit att kallas #metoo-journalistik.
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault är nu dömd till två års fängelse i tingsrätten, en dom som överklagats till hovrätten där rättegång hållits, och dom ska meddelas 3 december. Ett både samlat och lättat konstaterande är att det går att göra journalistik som håller ända in i rättssalen. Samtidigt menar Matilda Gustavsson att #metoo avslöjat stora luckor när det gäller den mediebevakningen av sexuella övergrepp. En farhåga hon delar med Peter Wolodarski är att de pressetiska diskussionerna, och svåra övervägandena, leder till att ämnet undviks i stället för att bevakningen förbättras.