På måndagen inleddes Backa-turnén i Uppsala. När den avslutas i Stockholm den 6 december ska elever, skolledare och annan skolpersonal från flera hundra skolor på cirka 30 orter ha fått utbildning och verktyg för att motverka och hantera sexuella kränkningar. Deltagarna kommer också få stöd i att utveckla konkreta handlingsplaner för att säkra en trygg skolmiljö i framtiden.
Bakom initiativet Backa står står Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd, Sveriges elevråd – Svea, Sveriges skolledarförbund och Lärarförbundet skolledare. Förutom den nationella utbildningsturnén ingår digitala utbildningsinsatser, opinionsbildning och kunskapsspridning. Backa genomförs i samarbete med jämlikhetsstiftelsen Fatta, samt finansieras av utbildningsdepartementet och Skolverket som del i regeringens planerade insatser efter #metoo och pågår till och med den 31 juni 2019.
Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges elevkårer och talesperson för Backa, är förhoppningsfull inför turnén:
— Det är tydligt att det behövs mer kunskap och bättre dialog mellan vuxna och unga i skolan. Trots en fungerande lagstiftning förekommer det allt för ofta att elever blir kränkta av andra elever och av lärare i sin skolmiljö. Med utbildningssatsningen kommer Backa på ett konstruktivt och samarbetsorienterat sätt förse skolor med verktyg och konkret kunskap för att komma åt ett problem vars förskräckande omfattning #metoo-rörelsen ringade in under hösten 2017, genom upprop som #tystiklassen och #räckupphanden”.