Startsida - Nyheter

Mexikansk journalist slår till ofredande fotbollssupporter

Den mexikanska sportjournalisten Maria Fernanda Mora intervjuade fotbollsfans utanför Guadalajara-stadion i slutet av april när andra fotbollsfans slöt upp bakom henne. Efter en stund utsattes hon för ett sexuellt ofredande då en av fansen tog henne på rumpan varpå hon tog sin mikrofon och slog den mot två av supportrarna.

I ett uttalande på Twitter beskriver hon händelsen, rapporterar Independent: ”Skillnaden är det hände mig under en livesändning på tv och att jag beslutade mig för att försvara mig.”

Hon tänkte först att det kunde röra sig om en oavsiktlig kroppskontakt, som eskalerade då hon försökte att ignorera den och fortsätta med intervjun, men att mannen fortsatte att ta henne på rumpan två gånger till: ”Jag ångrar inte min reaktion alls...eftersom jag tidigare har utsatts för sexuella trakasserier medan jag utfört mitt jobb som journalist. Jag försvarade mig själv för att kvinnor kommer inte försvinna och vi kommer inte att sluta.”

Det hela skedde i direktsändning och videon blev snabbt viral. Hon har fått stöd av många journalistkollegor som startat hashtaggen #UnaSomosTodas (ung. vi är alla en). Tidigare i våras fick brasilianska sportjournalister nog av sexuella trakasserier och ofredanden i samband med sin yrkesutövning och drog igång kampanjen Låt henne göra sitt jobb. Det var i slutet av mars på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro som filmen visades för första gången. I filmen berättar journalisterna om sexuella trakasserier de utsatts för, och korta klipp visar olika tillfällen då män försökt hoppa på dem och kyssa dem mitt under sändning bland annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV