Startsida - Nyheter

Miljödomstolen säger nej till förvaring av kärnavfall

Mark- och miljödomstolen säger nej till kärnkraftsindustrins förslag om hur det farligaste radioaktiva avfallet ska slutförvaras vid Forsmark. Domstolen anser inte att industrin kunnat visa att den kopparkapseln som det använda kärnbränslet är tänkt att förvaras i är säker.

Yttrandet handlar om Sveriges hittills mest omfattande miljömål och uppmärksammas på Naturskyddsföreningens hemsida. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) har varit aktiva under hela processen och under många år argumenterat för att SKB ska lyssna också på kritiska forskare och också undersöka andra metoder, framför allt möjligheten att utveckla en metod med mycket djupa borrhål.

– Det här är en seger för oss. Vi bedömer att det inte går att visa att kopparkapslarna kan bli säker. Nu gäller det att titta framåt och söka säkrare lösningar. De beslut som nu fattas handlar om avfall som är livsfarligt under hundratusentals år. Flera oberoende forskare har redovisat kritik mot både metod och lokalisering. Det finns ett gediget material bakom domstolens yttrande. Vi har svårt att se att regeringen kan komma fram till något annat resultat än domstolen, säger Johan Swahn, kanslichef vid MKG.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV