Startsida - Nyheter

207 miljörättsaktivister mördades under 2017

En ny rapport från organisationen Global witness kastar ljus på växande klimatförändringar och hoten mot miljöaktivister i världen. Värst drabbas urfolken som försvarar sin mark, vatten och livsstil.

60 procent av dessa 207 dåd begicks i latinamerikanska länder. Enbart i Brasilien mördades 57 miljörättsaktivister. 48 aktivister mördades i Filippinerna och 19 i olika afrikanska länder, varav 12 i Kongo.

Rapporten visar att de mördade aktivisterna och alla som hotas och misshandlas i dessa länder för att de skyddar sin mark och livsstil bara är en del av problemet. Otaliga andra, runt om i hela världen, är hotade för att de vågar stå upp mot stora företag, paramilitära grupper och statligt maktutövande.

Statistiken tyder på att färre miljöaktivister mördats bland urfolk i jämförelse med 2016. Men siffrorna visar tydligt att urfolken, som utgör 5 procent av världens befolkning, ändå är överrepresenterade bland de som mördades under 2017. Ett exempel är Mexiko där 13 av 15 mördade miljöförsvarare tillhörde urfolksgruppen. Överrepresentationen gäller även misshandel och hot.

Rapporten visar dessutom att nio av tio mördade under 2017 var män. Samtidigt är kvinnor särskilt utsatta för sexualiserat hot och våld.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV