Nomineringarna till årets utmärkelse Svenska greenwashpriset presenterades under Klimatriksdagen den gångna helgen. Privatpersoner står bakom nomineringarna och anser bland annat att flygtrafiksatsningar rimmar illa med gröna ambitioner. Feministiskt perspektiv har tagit pulsen på de nominerade.
Miljöpartiets partistyrelse, Cecilia Malmström, Trafikverket och AP-fonderna har en sak gemensamt. De har alla vunnit Svenska greenwashpriset. Det är miljö- och solidaritetsorganisationen Jordens vänner som med stöd av Konsumentverket varje år delar ut priset till företag, makthavare och organisationer som framhåller sig själva eller sin verksamhet som miljövänliga på ett missvisande sätt.
Prisceremonin sker under Almedalsveckan och årets nomineringar släpptes under Klimatriksdagen den 5-6 maj. Feministiskt perspektiv ställde några frågor till de nominerade.
VÄXJÖ KOMMUN
Växjö kommun är nominerade då de stöttar utökat flyg samtidigt som de utger sig för att vara Europas grönaste stad. Per Schöldberg (C) är kommunalråd.
Hur känns det att vara nominerad till Svenska greenwashpriset 2018?
– Jag tycker det är konstigt då vi blev utsedda till Europas grönaste stad av EU-kommissionen förra året.
Hur är det förenligt med utökad flygtrafik?
– Man måste kombinera ett aktivt miljöarbete med ekonomisk utveckling. Jag ser ingen motsättning där. Vi är en av få kommuner som i vår budget utgår från FN:s hållbarhetsmål.
Kommer er verksamhet påverkas i någon riktning av den här nomineringen?
– Nej. Det som påverkar vårt arbete är vår stora politiska enighet i miljöfrågan, samarbetet med industrin och dialog med regeringen och medborgarna.
CENTERPARTIETS PARTISTYRELSE
Centerpartiets partistyrelse är nominerade på grund av partiets budskap att grönare flygbränsle skulle leda till ett grönare klimat. Rickard Nordin (C) är klimatpolitisk talesperson.
Hur känns det att vara nominerad till Svenska greenwashpriset 2018?
– Det gör oss ännu mer beslutsamma i att vi behöver visa att vi visst kan ersätta allt flygbränsle med förnybart bränsle. Det visar forskningsrapporter från LTU som Jordens Vänner verkar ha missat.
Kommer er verksamhet påverkas i någon riktning av den här nomineringen?
– Möjligtvis påverkar det oss i att vara ännu tydligare i vilka fördelar biobränsle har. Inte bara för Sverige utan för att driva på teknikutveckling för flygbränsle i resten av världen. Det är något som flygskatten inte gör.
INITIATIVET SVENSKA SKOGEN
Initiativet Svenska skogen är nominerat på grund av sina reklamfilmer som framhäver den svenska skogsvårdsmodellen som välfungarande ur miljö- och klimatperspektiv. Detta trots att Naturvårdsverkets undersökningar visar att Sverige inte kommer nå det svenska miljömålet Levande skogar. Bakom initiativet Svenska Skogen står LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik skog och Sveaskog.
Initiativet vill inte kommentera nomineringen, kontaktpersonen Åsa Bihl skriver i ett mejl:
”Vi har ingen kommentar till priset då vi inte jobbar med green washing.
Priset är därför inte heller relevant för oss.”
Sofia Hedström, chef för enheten påverkan och kampanj på Jordens vänner, känner igen resonemangen.
– Vi brukar få den här typen av reaktioner. De som är nominerade är avsändare av budskap och tycker att de varit tydliga. Men enligt de nordiska riktlinjer som Konsumentverket följer handlar det om hur ett budskap uppfattas. Det är privatpersoner som har nominerat alla de tre kandidaterna till priset och de har uppfattat budskapet som greenwashing.