I år har Stockholms läns landsting beslutat att skära ner på jämställdhetsutbildningen för chefer inom vården, enligt SVT Nyheter Stockholm.
Läkartidningen har intervjuat Susanne Bergenbrant Glas, ordförande för Sveriges kvinnliga läkares förening om beslutet.
– Det är jättetråkigt. Vi i Sveriges kvinnliga läkares förening har lyft det initiativet som en förebild för andra landsting. Då är det tråkigt att Stockholm ska pruta på den, säger hon och menar att utbildningen både kan handla om att främja jämställdhet både för vårdpersonalens och patienternas skull.
Könsuppdelad statistik på Bergenbrant Glas egen arbetsplats, Norrtälje sjukhus, visade att män hade ett helt dygns längre vårdtid i geriatriken, jämfört med kvinnor:
– Och så började vi prata om det. Och vad händer? Jo, ett år senare så har vi ingen skillnad i vårdtider. Det handlar om att vi har ögonen på det, tittar på statistik och pratar om frågorna. Vem ska göra det om inte cheferna har en utbildning?
Yvonne Dellmark, första vice ordförande i Stockholms läkarförening och ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, säger till Läkartidningen:
– Nu uttrycker jag mig lite försiktigt, men vi kan se genom medarbetarenkäten att det fortfarande finns problemområden där sådan utbildning inte är tillräcklig. Det krävs ytterligare åtgärder.
Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) uttalar sig också i Läkartidningen och menar att det är fel att spara på jämställdhetsutbildning, inte minst efter #metoo, och enligt Alliansen ska utbildningen finnas kvar i ny utformning av landstingsdirektören och att de resurser som krävs för ändamålet kommer att skjutas till.