Startsida - Nyheter

Mor behöver mer än blommor

Bland de som framträdde på Fi:s morsdagsfirande finns Yolanda Bohm, Kajsa Grytt och Malena Jönsson, Zinat Pirzadeh, Benny Andersson och Malena Ernman. I fokus för firandet stod pensionsfrågan och Kajsa Grytt berättade om sin mamma, som varit konstnär och lärare under sitt yrkesliv och nu har en pension på 6 000-7 000 kronor i pension månaden:

– Hon försöker gå in i ateljén med sin rullator och tänker att hon ska ha en utställning till. Hon är 82 och har varit överlevare i hela sitt liv, så det är inte mycket gnäll, men man är ju orolig.

På plats fanns också Tantpatrullen, Giovanna Iacobucci Jelbring och Marcus Olsson berättade om nätverket #pensionsrättvisa och Gudrun Schyman, partiledare för Fi, bjöd på pensionsfirartårta tillsammans med socialförsäkringspolitiska talespersonen Lotten Sunna, konferencier för dagen, genom att plocka isär tårtan i faktorer drar ner pensionen.

Feministiskt perspektiv bad Annelie Nordström och Lotten Sunna, båda riksdagskandidater för Fi, berätta om partiets förslag till alternativt pensionssystem, om höger-vänster-dimensionen i politiken, behovet av ett helhetsgrepp på välfärdsfrågor och chanserna att komma in i riksdagen.


Varför har ni valt att rikta in er på pensionsfrågan när det är mors dag?

– Vi har startat ett pensionsupprop, för vi känner att vi kan inte vänta på att komma in i riksdagen utan måste få upp den här frågan på dagordingen så att den blir ordentligt diskuterad. Som det är nu är den inlåst i pensionsgruppen och kommer aldrig ut i det vanliga politiska samtalet eller i debatterna och arbetet i utskotten i riksdagen. Pensionsuppropet började vi med på mors dag förra året för man ser att av de 375 000 fattigpensionärerna så är en absolut majoritet, 80 procent, kvinnor. Det är jättetrevligt att ge sin mamma en blomma, eller lite choklad på mors dag, men mammor kanske behöver lite mer. Därför tyckte vi att mors dag är en bra dag att prata om just pensioner och äldre kvinnors ekonomiska villkor, säger Lotten Sunna, som också är Fi:s socialförsäkringspolitiska talesperson.

Se hela intervjun och livesändningen med scenframträdanden.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV