Startsida - Nyheter

El Salvador: Imelda Cortez friad från anklagelser om mordförsök

Imelda Cortez anmäldes för abortförsök av en jourläkare efter att ha våldtagits av sin styvfar under flera år, sedan hon var 12 år. Hon kom in till sjukhuset efter att ha fött ett barn i hemmet och svimmat av blödningarna. Innan dess hann hon ropa på hjälp och kunde med stöd av sin mamma och en granne ta sig till sjukhuset med barnet.

Trots åren av övergrepp, att barnet mådde bra och att styvfadern hotat med att döda henne och mamman om de åkte till sjukhuset, blev det nu 20-åriga Cortez som åtalades för försök till överlagt mord.

Nu frias Cortez från anklagelserna och har släppts efter att ha suttit fängslad under över ett år och med risken att dömas till som mest 40 års fängelse. En domare kom fram till att hon är oskyldig, och åklagarna, som vägrat inkludera uppgifter om den 70-årige styvfaderns våldtäkter i målet drog tillbaka åtalet.

Beslutet kommer efter massiva kampanjer till stöd för Imelda Cortez. Hon var en av fyra unga kvinnor som väntade på dom efter mordanklagelser i samband med misstänkt abort. Minst 24 kvinnor sitter fängslade av samma skäl.

Teodora del Carmen Vásquez, som fängslades efter att ha fött ett dött barn och nu är kvinnorättsaktivist, mottog tidigare i höst Per Anger-priset. Hon och María Teresa Rivera, som beviljats asyl i Sverige, släpptes ur fängelse efter nationella och internationella kampanjer och kämpar nu för att alla kvinnor som sitter fängslade i salvadoranska fängelser av abortrelaterade skäl friges. El Salvador har en av världens strängaste abortlagstiftningar och de konservativa partier som vill behålla totalförbudet som infördes 1998 gick framåt i valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV