Arbetsmiljöverket publicerade i början av oktober en ny undersökning om läget för arbetsmiljön och jämförde arbetsförhållanden för visstidsanställdas och fastanställdas. Rapporten visar att tidsbegränsat anställda och unga kvinnor är mest utsatta för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.
Tre av fyra på arbetsmarknaden är i stort sett nöjda med sitt arbete, visar rapporten. Men fler tidsbegränsat anställda än fast anställda är rädda att förlora jobbet, har oftare monotona arbetsuppgifter och utsätts oftare för sexuella trakasserier på jobbet. Vidare visar rapporten att nästan 16 procent är tidsbegränsat anställda sett till hela arbetsmarknaden. Störst antal finns inom vård och omsorg samt utbildning. Störst andel finns inom hotell och restaurang, 40 procent, följt av 30 procent inom personliga och kulturella tjänster.
– Samtidigt ser vi på en rad punkter, betydande skillnader mellan hur tidsbegränsat och fast anställda har det på jobbet. Det finns anledning för arbetsgivarna att uppmärksamma risker i arbetsmiljön som kan vara kopplade till anställningsform och åtgärda dem, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Trakasserier av sexuell art sticker ut i undersökningen, tydligast bland unga kvinnor, skriver Arbetsmiljöverket. Tre av tio kvinnor, 16–29 år, säger att de upplevt sexuella trakasserier på jobbet jämfört med en av tio bland alla förvärvsarbetande kvinnor. Det finns en koppling mellan att ha upplevt sexuella trakasserier och anställningsform. Bland tidsbegränsat anställda kvinnor är det dubbelt så vanligt att ha upplevt sexuella trakasserier på jobbet jämfört med bland fast anställda kvinnor.
– Att gå till arbetsplatsen och känna oro för att bli sexuellt trakasserad hör inte hemma i det moderna arbetslivet. Det är varje arbetsgivares ansvar att sätta stopp för det, säger Erna Zelmin-Ekenhem. Framförallt måste vi börja våga prata om problemet, tillägger hon.