Startsida - Nyheter

#metoo i Frankrike ger effekt

Bara ett år efter starten av #metoo, har lagstiftningen mot sexism skärpts i Frankrike.
– När en man går över gränsen, ska böter kunna delas ut på en gång, säger sociologen och feministen Béatrice Barbusse som också pekar på vikten av att fler kvinnor tillåts ta plats inte minst inom idrottens värld.

I en färsk fransk rapport uppger 53 procent av de tillfrågade kvinnorna att de har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp, skriver Reuters.

– Det är en enorm siffra. Men den nya skärpta lagstiftningen i Frankrike innebär hårdare tag mot de som utsätter kvinnor för hot, kränkningar och förföljelse i det offentliga rummet, säger sociologen, feministen och författaren Béatrice Barbusse, som länge var ordförande för ett elithandbollslag för herrar i Parisförorten Créteil. Vi träffas där, i handbollens hus.

– Kampen mot sexism går framåt, vilket givetvis är bra, säger hon.

Sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer mot kvinnor på internet eller i det offentliga rummet kan nu ge böter och fängelsestraff.

– I praktiken ska böter kunna ske på plats. För haffas brottslingen och polis tillkallas, skrivs boten ut på en gång, förklarar Béatrice Barbusse.

Första straffet

Efter det att den nya lagstiftningen trädde i kraft nu i höst, kom det första straffet snabbt.

En man dömdes till böter på 300 euro och han fick dessutom tre månaders fängelse för att på en buss ha slagit en kvinna på stjärten, kallat henne för hora och kommenterat hennes bröst. När busschauffören fick höra detta, stängde han dörrarna och tillkallade polis.

”Hurra för busschaufförens snabba ingripande och att det blev straff”, twittrade Marlene Schiappa, ansvarig för jämställdhet i Macrons regering.

Andra kvinnor tar till en juridisk kamp för att fälla män som gått över gränsen.

– En uppmärksammad händelse drabbade den kända feministledaren Anne-Cécile Mailfert som leder organisationen la Fondation des femmes, säger Béatrice Barbusse.

Förra hälsoministern Marisol Tourraine drog 2015 igång ett projekt som möttes av stora protester från läkare. Reformen handlade bland annat om en nationell struktur om patienthälsa och striktare regler för donation av organ. Då Mailfert tagit ställning för ministern blev hon förföljd och hotad.

– Hon kallades för skitig hora och tjock slampa i en hatkampanj som riktades mot henne, startad av läkare, förklarar Barbusse.

Läkare gjorde en stor satirisk målning på ett stort sjukhus. Den föreställde läkare som våldtog feministledaren och förra ministern. Där stod skrivet ”knulla dom hårt”, vilket orsakade hård kritik i media. När polisen fann att två läkare var ansvariga för hatkampanjen, stämde feministledaren dem. Nyligen dömdes de till 1 000 euros var i böter, cirka 10 500 kronor.

– Läkarna som varit så tuffa i tonen, satt plötsligt med sänkta huvuden, säger Béatrice Barbusse som känner Mailfert.

Domarna, som var män, förmanade dem med pekfingret och underströk att så här gör man inte mot kvinnor.

– Det var skönt att höra, säger Béatrice Barbusse och ler.

Domen har blivit rättspraxis och har bland annat legat till grund för en skärpning i lagen mot sexism.

Mer kvinnor i idrottens värld

Även om sociologen och handbollsspelaren Bétrice Barbusse tycker att den nya lagstiftningen är bra, anser hon att kvinnor i allmänhet måste ta mer plats i samhället.

– Ett projekt som startat innan #metoo, under socialistregeringens tid är: mer kvinnor i idrottens värld.

Sedan fem år är alla Frankrikes idrottsförbund tvungna att öka jämställdheten inom klubbarna. Det ska bli fler kvinnliga idrottsledare, tränare, domare och spelare. Just nu visar en undersökning att siffran hela tiden stiger. 38 procent utgör nu kvinnor i idrottsförbunden.

– Det räcker inte. Vi ska bli fler. Så det är mycket kvar att göra, anser hon.
Före OS 2020 ska det märkas att kvinnor inom idrotten blivit fler.

– Fler aktiva kvinnor i samhället kan hjälpa att minska sexismen i allmänhet, resonerar Barbusse.

Böter ger effekt

Både kvinnor och män kommer att påverkas på ett eller annat sätt av den förändrade franska lagstiftningen.

25-årige Samir Attar från folkliga förorten Aubervilliers tycker att den nya lagstiftningen är bra.

– Många av mina kompisar lägger handen på tjejers stjärtar. De tror att det är en lek som tjejerna uppskattar, säger han.

Då brukar Samir Attar säga åt dem eller till och med putta till dem, så att de slutar.

– Nu när tjejerna säger ifrån kan de alltid hänvisa till att det finns en lag. Böter kan säkert avskräcka killar från att bete sig som odjur, säger han.

Men inte alla tror att böter är den bästa lösningen.

– Hur ska man bara ett år efter starten av #metoo-rörelsen kunna förändra tvåtusen år av manlig dominans? Böter kommer inte att räcka för att stoppa sexismen, tror Fred Lecat, skådespelare som jag träffar på en boulevard i norra Paris.

Han tycker att arbetet mot sexism borde börja med föräldrarnas uppfostran av sina barn.

– Jag och min fru lär vår 14-årige son att inte avbryta en tjej som talar och givetvis ska han förstå att när en tjej säger nej, är det nej!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV