Startsida - Nyheter

Lag om samtycke ger effekt

Fler våldtäktsdomar och strängare straff har den nya sexualbrottslagstiftning som trädde i kraft 1 juli lett till hittills, rapporterar Ekot i Sveriges radio. Ekot har läst 20 fällande våldtäktsdomar som avgjorts med den nya lagstiftningen som grund. I flertalet fall hade domarna blivit fällande även tidigare, men i fyra fall har lagen haft avgörande betydelse för domslutet.

Christina Voigt, åklagare i ett av de första fallen där en man dömts för våldtäkt efter sex utan samtycke, anser att spelplanen ritats om. Det finns fall som tidigare hade bedömts som sexuellt ofredande, som nu bedömts som våldtäkt.

– Man har ju samma beviskrav som tidigare, det har ju inte sänkts på något sätt, däremot så måste den tilltalade komma till tals på ett bra sätt och redogöra för vad det var som fick honom att tro att det var frivilligt, eller fick honom övertygad, säger hon till Ekot.

Katarina Wennstam, journalist, författare och sexualbrottsdebattör, lyfter fram uttalandet i ett inlägg på sin Facebooksida och menar att flera av den senaste tidens domar visar att domstolar börjat uppdatera sina kunskaper om sexualbrott och offerbeteende.

”Jag drömmer om en värld där hela vårt rättsväsende arbetar utifrån en evidensbaserad syn på sexualbrotten och utifrån en modern, verklighetsbaserad syn på manlig och kvinnlig sexualitet. För som jag sagt tidigare – en kvinna som vill ligger inte still”, skriver hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV