Arbetsgivarorganisationerna SKL, Sobona och Lärarnas Samverkansråd, där de båda lärarfacken ingår har tecknat ett nytt treårigt avtal för lärarna i kommunal sektor. De är överens om att ett fördjupat samarbete mellan arbetsgivare och fackförbund krävs för att klara kompetensförsörjningen.
– En treårig avtalsperiod ger oss och lärarfacken möjlighet att tillsammans arbeta långsiktigt och strategiskt med att utveckla skolan, fördjupa vårt samarbete, stärka läraryrket och möta lärarbristen. Det här avtalet bidrar till att sätta än större fokus på insatser för att klara kompetensförsörjningen i ett gemensamt arbete nationellt och lokalt, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.
– Det arbete som nu ska ske på varje arbetsplats för att komma åt den höga arbetsbelastningen och skapa bättre balans mellan arbetsuppgifter inom arbetstiden är helt avgörande för lärares möjlighet att få göra ett bra jobb och för att minska sjuktalen. Det är också viktigt att avtalet är tydligt när det gäller att skapa en lönestruktur som premierar kompetens, kontinuitet och erfarenhet. Lärare ska inte behöva byta jobb för att få upp sin lön. Nu kommer vi sätta gemensamt tryck på varje kommun, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén betonar att det är parternas ansvar att följa upp att rätt saker sker så att varje lärare får en god arbetsmiljö och att en utveckling i fel riktning kommer visa sig när det är dags för nya förhandlingar 2021.
Avtalet är sifferlöst och omfattar drygt 200 000 lärare, skolledare eller studie- och yrkesvägledare i förskola, grundskola, fritidshem, särskola, gymnasium, musik- och kulturskola eller någon annan utbildningsform som bedrivs hos dessa SKL eller Sobona.